2012. február 11.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Utódok - George Clooney Hawaiin szenved

Alexander Payne díjnyertes filmje először is azt az illúziót szeretné eloszlatni, miszerint az élet Hawaiin folyamatos nyaralás, a stressz fogalma ismeretlen, és még a könyöküket sem ütik be soha az emberek. A valóság ezzel szemben az, hogy bár az ottaniak valóban sok szép tájat látnak, és idétlen ingeket viselnek, ettől még semmivel sem kevésbé nyomorultak, mint mások.

Ugye a hula hazájára gondolva senkinek nem a kómás feleségükkel ordibáló, közepesen lepukkant családfők, vagy a drogos tinik jutnak az eszébe? Pedig bizony a szigetvilág lakói olyan remekül tudnak szenvedni az ukulele lágy dallamaival kísérve, hogy öröm nézni. Matt (George Clooney) felesége, Elizabeth például egy vízisíbaleset következtében félhalott állapotba került, de még mielőtt eszméletét vesztette volna, beújított egy szeretőt is. A férj a történtekkel fordított kronológiai sorrendben szembesül, és cseppet sem meglepő módon padlóra kerül. Ha nem volna még elég baja, hirtelen nyakába szakad két elanyátlanodott gyermeke, meg az ősi családi birtokról való döntés terhe is.

George Clooney-t nehéz lenne értékelni ebben a moziban, hiszen ő nincs is ott. Helyette egy ölelgetni valóan megzuhant családapát látunk, aki rövid idő alatt kétszer is elveszíti a nejét, mégis hősiesen viseli a csapásokat, készen arra, hogy szembenézzen a férfival, akiért el akarták hagyni. Hasonlóan hús-vér karakterek leányai is, különösen az idősebb, Alex (Shailene Woodley), akit édesanyja közelgő halála mellett a bűntudat is kínoz. A csonka família Alex félkegyelmű barátjával, Siddel (Nick Krause) kiegészülve kerekedik fel, hogy tájékoztassa Elizabeth balesetéről az őt korábban elcsábító, műmosolyú Briant (Matthew Lillard).

Bár a helyzet távol áll a komikustól, az Utódok mégis sokszor mosolyra fakaszt, és nem csak Sid viccesen tapintatlan beszólásai miatt, hanem mert alapvetően könnyedén mesél arról, ami nagyon nehéz. Hogy ne feledkezzünk meg hőseink kálváriájának fő helyszínéről, a sztori aláfestéseként rengeteg autentikus zenével "kényeztetnek" az alkotók, az akut ukulele-undor kialakulása pedig szinte garantált. Ez azonban az egyetlen kissé idegesítő elem Alexander Payne megbocsájtás és megbékélés gondolata köré épülő rendezésében, amelynek megtekintése után biztosak lehetünk benne, hogy az élet sehol nem tiszta Hawaii. Még ott sem.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei