2008. október 8.Brávácz Alexandra
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Vitéz László utoljára üti az ördögöt Kemény Henrik előadásában

A híres-neves Vitéz László játékos, a világot is megjárt ifjú Kemény Henrik, aki mint vásári mutatványos immár 75 éve játszik kedves bábjával, 3 előadást ígér a Bárka Színház matinéjára érkező apróknak és nagyobbacskáknak, sajnos utolsó alkalommal, október 19-én, vasárnap, délután 15.00-kor a Bárka Színházban.

A Mester 1931 óta játszik bábszínpadon, és ahogy 75 éve mindig, előadását most is a Két kicsi néger tánca nyitja meg. E két figura már a XIX. században is a Kemény-család előadását tarkította: kedvcsinálóként és közönségcsalogatóként ismeri őket a világ. A kesztyűsbáb mozgatásának bravúrja mutatkozik meg ifjú Kemény Henrik kezei által a két néger bábbal előadott etűdben. A zene a régmúlt vurstli hangulatát idézi, mivel közel 100 éve a Kemény-család hangarchívumát alkotja.

Vitéz László a mindig és minden helyzetben verhetetlen, leküzdhetetlen, pajkos és furfangos, eszes és vidám magyar népi bábhős figurája. Piros ruhájában, hegyes sapkájában, csizmával a lábán évszázadok alatt sem változott. Mindig humoros helyzetekben győzi le az ördögöket, de még a halált is.

A füttyös ördög című játékban Lucifer, a poklok királya el akarja vinni Vitéz Lászlót a pokolba, mivel László nem fogad szót a szüleinek, nem eszi meg a főzeléket. Hősünk, Vitéz László viszont hamar ráébred, hogy az ördögöknek a gonoszság szórakozás, kötözködnek vele, ezt viszont ő nem hagyja. S hogyan győzi le az ördögöket? Hát a...

Vitéz László és a krokodil című történetben a krokodil éhes mint mindig, betevő falatot keres. Kapóra jön neki Vitéz László a piros sapkájával. No, de azzal nem számol, hogy ha valaki "gorombás" a mi vitézünkkel, az pórul jár.

Vitéz László és a csodaláda című előadás humoros, kacagtató helyzetben mutatja meg László agyafúrtságát az ördögökkel szemben, akik beköltöztek az ő ládikájába. De nemcsak hogy bele költöztek, hanem fel is támadnak benne. Vagy nem is ez történik, hanem...?

A Kemény-család 25 Vitéz László játékából tehát hármat hoz el ifjú Kemény Henrik a bárkás gyereknek.

Bízunk benne, hogy mindegyik előadással sikerül bebizonyítania hitvallását, miszerint: "Játszani, játszani, játszani, mert ez oldja fel és meg a pokolbéli rosszaságok és a jó között feszülő ellentétet."

***


"Szervusztok, pajtikák" avagy Vitéz László és a többiek
Helyszín: Bárka Színház, Budapest, Üllői út 82.
Időpontja: 2008. október 19-én, 15.00 órától
Jegypénztár telefonszáma: 06-1/303-6505
Honlap: www.barka.hu
Jegyrendelés e-mail-en: jegy@barka.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Kötél Andrea 2009-11-29 15:09:13
Erre a címre írjanak: kotelandi@freemail.hu
Nagyon köszönöm!
nem
regisztrált
Kötél Andrea 2009-11-29 15:05:43
Hello! Kiskoromban nagyon szerettem ezt a történetet. Nem tudja valaki hol lehet megvenni DVD-n? Üdv.: Andi Zalaszentgrótról.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei