2009. június 4.Wendl Nóra
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hat évtizede működik a Nemzeti Tankönyvkiadó

A Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) 1949-ben jött létre Tankönyvkiadó Nemzeti Vállalat néven, és mindössze 19 munkatárssal kezdte meg működését. Már az első évben több mint 100 könyvet adtak ki, melyekből közel 3,5 millió darab fogyott. Ezt a példányszámot pedig egy éven belül megduplázták.

Az elmúlt több mint fél évszázad alatt számos változáson ment keresztül a Tankönyvkiadó, de vezető pozícióját folyamatosan megőrizte. A Kiadó többségi tulajdonosa 2005-ben a Láng Kiadó és Holding Zrt. lett, melyet 2006-ban vásárolt fel a finn Sanoma Learning and Literature csoport. 2008-tól a Láng Kiadó és Holding Zrt. nevet változtatott és NTK-Perfekt Oktató és Kiadó Holding Zrt. néven folytatta működését.
A Sanoma Learning & Literature Európa piacvezető oktatói és tankönyvkiadói csoportja, mely számos területen támogatja az NTK működését, fejlesztéseit. A sok évtizedes hazai tapasztalatok, a kiemelkedő szakembergárda, az európai háttér lehetővé teszik, hogy az NTK egyre újabb, modernebb, nemzetközi színvonalú tankönyveket készítsen a diákok számára, valamint a Kiadó segítségével új módszertani eljárásokkal is megismerkedhessenek a pedagógusok.
A 2005-ös magánosítás óta a Nemzeti Tankönyvkiadó változatlanul kiemelt figyelmet fordít a nemzetiségi és speciális igényű tanulók számára készített könyvek fejlesztésére. Az NTK mindig fontosnak tartotta, hogy a társadalom minden csoportja számára megfelelő tankönyveket készítsen.
Jókai István, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója a jubileum alkalmából elmondta: "A 60 év kapcsán a múltidézés mellett elsősorban a jövőre koncentrál a Kiadó. A digitalizáció korszakában egyre több helyen váltja majd fel a hagyományos táblát a digitális tábla, ezért a Nemzeti Tankönyvkiadó elektronikus tankönyvek, tanári szoftverek fejlesztésén is dolgozik. A Tankönyvkiadó arra is törekszik, hogy a tanulást minél könnyedebbé, élvezhetővé tegye, ezért az elektronikus tankönyvekben interaktív feladatokat is egyre többet találhatnak majd a diákok."

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei