2009. október 5.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Csiribiri - Halász Judit koncertfilmje

Mindenki Jutka nénije, Halász Judit egy különleges filmmel lepi meg a gyermekeket és felnőtteket. A Csiribiri különböző helyeken felvett koncertek egyvelege, és amikor felcsendülnek a dalok, megszólal a szöveg, minden ismerős, mert minden felnőtt volt egyszer gyerek.

Halász Judit dalain már nemzedékek nőttek fel, hogy aztán felnőttként már a saját gyermekeiknek boldog nosztalgiával mutathassák meg a felejthetetlen dalokat. Mindig megvolt a közönsége, és mindig meg is lesz, de most a Csiribirivel ez az életérzés még több emberhez eljuthat. A film ötlete az énekesnő fejéből pattant ki, "Nagyon régóta szerettem volna ezt a filmet, de sajnos csak most került rá sor, hogy elkészüljön." - és szükség volt ehhez Halász Judit férjére is: Rózsa János nem csak produceri gyakorlatát vetette latba a szükséges pénz összegyűjtésekor, hanem örömmel vállalta azt is, hogy tizennégy év után ismét a kamera mögé áll, és megrendezi a filmet.

A Csiribiri alapját egy Millenárison tartott koncertje adja, ezt egészítették ki archív felvételekkel és rajzfilm-betétekkel, így élvezhető a film kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt. Ezt jó mutatja, hogy az első vetítésen, a sajtó képviselői mellett háromszáz gyerek vett részt, akik együtt énekelték a dalokat Halász Judittal. A film után senkinek sem marad hiányérzete, elhangzik minden szeretett és megszokott dal. A Csiribiri, a címadó dal hangzik el elsőként, "mert évek óta minden koncertet ezzel a dallal kezdek" - mondja az énekesnő.

Utána jön a folytatás, sorban minden ének és vers, amit Halász Judit az elmúlt évtizedekben énekelt, összesen huszonhat. Nem maradhattak el a nagy kedvencek a Bóbita, a Micimackó, a Boldog születésnapot, Sehallselát Dömötör és végül a Minden felnőtt volt egyszer gyerek. Közben van, amihez a koncert képei helyett igazi, rajzolt mese tartozik, virággal, eperrel és napocskával. A beillesztett régi felvételekből az is kiderül, Jutka néni kortalan. Alig látszik rajta, hogy eltelt az idő, mert a kedvesség, őszinteség az arcán semmit sem változott.

Az ismerős zenét Ragályi Elemér operatőri munkája kíséri, bájos képekben mutatja be Halász Juditot, és ami fontosabb, a koncertek közönségét. Mosolygó, könnyező, meghatott felnőtteket, és vidám, éneklő, táncoló kisgyereket. Lehetne túlzó és giccses, de nem lesz az két okból: Jutka néni szívből jövő kedvessége annyira természetes, hogy egyszerűen meg kell hatódni tőle. A közönség reakcióit pedig Ragályi Elemér tökéletesen kapta el, szép, vicces és intim pillanatoknak lehetünk általa szemtanúi, amitől a közönségben nem egy felnőtt nézőnek könnyes lett a szeme.

Halász Juditnak egyébként is különleges a kapcsolata a közönségével, sok szép emléke van. "Rengeteg történet van, meg apróság, ami történt velem. A legutolsó az volt, mikor egy öt év körüli kisgyerek nagyon szeretett volna énekelni a színpadon, felengedtem, utána lement és a végén újra szeretett volna feljönni és csak annyit mondott a mikrofonba, hogy szeretlek." Ezzel bizonyára mások is így vannak. Ők a célközönsége a Csiribirinek, a vidám gyermekek, a nosztalgikus felnőttek, a családok, aki bő egy óráig szeretnék érezni a békét és a szeretetet. "Minden változik, de a dal ugyanaz marad" - énekli Jutka néni, és az üzenet, amit ő közvetít szintén ugyanaz maradt, és úgy látszik erre minden időben szükség van.

Halász Judit az utolsó kérdésre, hogy a Csiribiri vajon mennyire lesz sikeres, már nem is tud válaszolni, mert megérkeznek az aláírásáért és pár kedves szóért a gyerekek és szüleik. Lelkesedésük elsöprő, és többet mond minden szónál.

***


Csiribiri
Rendező: Rózsa János
Zeneszerző: Bródy János, Móricz Mihály, Tolcsvay László, Anti Tamás, Bódi László, Szörényi Szabolcs
Operatőr: Ragályi Elemér
Producer: Rózsa János
Szereplők:Halász Judit, Anti Tamás, Bartha Tibor, Födő Sándor, Móricz Mihály

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
zita 2009-12-04 19:10:02
jovolt nagyo filmetek lesz irjatok visza holnap
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei