2009. október 12.Kocsis Anita
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Vajdai Ágnes: Eszterházai tündérmesék - Tündérek, Esterházy-k, Haydn

Ezzel a három szóval lehet a legérzékletesebben körülírni Vajdai Ágnes interaktív gyermekeknek szóló mesekönyvét. A cím már sejteti, hogy a történet a Fertő-Hanság vidékén játszódik Esterházy "Fényes" Miklós udvarában, ahol életre kelnek tündérek, a nádrengeteg lidérce és, ahol találkozhatnak Joseph Haydnnel is.

A könyv az 5-8 év közötti gyerekeket célozza meg, számukra varázsolja át a 18. században fénykorát élő Esterházy kastélyt varázslatokkal teli világgá, így hozva közelebb hozzájuk a kastély lakóit és történelmünk egy darabját. Interaktívan, kinyitható rajzokkal illusztrálja a mesét, a tündérek és a gonosz démon harcát, miközben a népmesék világát idézi.

Bepillantást nyerhetnek az olvasók a kastély életébe, találkozhatnak szépséggel, jósággal, hűséggel akárcsak ármánnyal, hazugsággal és irigységgel. Olyan dolgokat tanulhatnak meg a kicsik az életről, amelyekkel a felnőttek mindennap szembesülnek, miközben levonhatják a fő tanulságot is - a végén minden jóra fordulhat. Nem könnyű feladat eldönteni, hogy mi is a helyes és a jó, viszont a tündérmesékben pont az a szép, hogy megtanítanak bizakodva élni, még akkor is, ha a nádrengeteg gonosz lidérce az ellenfél. Ugyanakkor azt is megmutatja a gyerekeknek, hogy minden helyrehozható és a végén jóra fordítható. Másik nagy előnye a mesekönyvnek, hogy közben az Esterházy kastély is megelevenedik, már nem csak szépen felépített palota lesz számukra, ahol valaha nagy emberek éltek, hanem közelebb hozza őket is hozzájuk.

Idén a Haydn-emlékév alkalmából adják ki másodszorra a mesekönyvet. Körülbelül 250 évvel ezelőtti Osztrák-Magyar Monarchiában az Esterházy-család volt az egyik legbefolyásosabb és leghatalmasabb, amikor 1761-ben Esterházy Pál Antal szerződtette Joseph Haydnt (1732-1809), mint másodkarmestert Kismartonba. Halála után örökébe I. Esterházy "Fényes" Miklós lépett, aki szintén nagy műkedvelő és nagylelkű mecénás volt. Már életében kiérdemelte a nevében szereplő jelzőt. A herceg hatalmas, fényűző és különleges ünnepélyeket adott. Ezért nem meglepő, hogy már saját korában is úgy emlegették Esterházy Miklós udvarát, mint "Esterházy tündérbirodalmat" - Johann Wolfgang Goethe önéletrajzában jellemezte ezekkel a szavakkal a herceget.

Ez a történelmi háttérrel fűszerezett tündérmese ajánlható minden kicsinek, hiszen olvasása közben nemcsak átéli a mesét, de játszva ismerkednek meg egy történelmi kor neves személyiségeivel.

***


Vajdai Ágnes: Eszterházai tündérmesék
A könyvet a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága adja ki a Hungarofest KHT támogatásával.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei