2010. május 12.Pethő Zsófia
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nemzetek Utcája - Ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozat a Ligetben

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen immár huszadik éve rendezi meg kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát a budapesti Városligetben, idén 2010. május 29-30-án. A már hagyományos és igen népszerű programra tavaly mintegy kétszázezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Ligetbe.

A rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadával szemben fekvő füves terület - az úgynevezett Napozórét - két oldalán berendezett Nemzetek Utcája, ahol a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várják az európai és az Európán kívüli kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket. A rendezvényen - egyedülálló módon - lehetőség nyílik a követségek, illetve kulturális intézetek munkatársaival és azok családtagjaival közösen játszani, táncolni, énekelni vagy beszélgetni, és ily módon megismerni az adott ország kultúráját, szokásait.

Idén a rendezvényre kilátogatókat arcfestéssel, kézműves foglalkozással, gyurmázással, rajz- és poszterkiállítással, kvízjátékkal és sok-sok ajándékkal várják, illetve a lengyel Polonéz táncegyüttes is fellép a helyszínen.

A rendezvényen 13 ország, valamint a Magyar Országgyűlés Hivatala vesz részt változatos programokkal:
Dél-Afrikai Köztársaság
Egyesült Arab Emirátusok
Franciaország
Ibér-Amerikai Országok Magyarországi Közössége
India
Japán
Katar
Kína
Lengyelország
Madagaszkár
Magyar Parlament Információs Sátor
Németország
Palesztina
Törökország


Dorothee Janetzke-Wenzel, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi akkreditált nagykövetasszonya köszönetet mondott a rendezvényen jelenlévő nagykövetségeknek, hogy programjaikkal évről-évre színesebbé teszik a Városligeti Gyermeknapi rendezvényt, és ezzel saját országuk kultúráját közelebb viszik a rendezvényre látogatókhoz.

A Német Nagykövetség azzal is támogatja ezt a programot, hogy a "Nemzetek Utcája" című esemény sajtótájékoztatójának házigazda teendőit immár ötödik éve felvállalja. Így még szélesebb körben népszerűsíthető ez a közkedvelt program.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke szintén örömét fejezte ki, hogy a Magyarországon akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek idén is nagy számban képviseltetik magukat a rendezvényen, amivel hozzájárulnak a kétnapos esemény sikeréhez. Hozzátette, a Gyermekmentő Szolgálat fontosnak tartja, hogy a Városligeti Gyermeknapra kilátogató családok ingyenesen vehessenek részt kulturált, színvonalas és szórakoztató programokban.

Edvi Péter szerint a Nemzetek Utcája kiváló lehetőséget nyújt a rendezvényre kilátogató gyermekeknek és családjaiknak, hogy játékos és színes formában megismerhessék a világ különböző nemzeteit, azok népszokásait, hagyományait, kultúráját és nemzeti ételeit. Fontosnak tartja, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt nyitottak és érdeklődők legyenek más nemzetek és kultúrák iránt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei