2008. november 7.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Che Guevara, mint képregényhős

A mai napig megoszlanak a vélemények az argentin származású forradalmárról, Che Guevara-ról. Egyes népek és mozgalmak hősként tisztelik, a szabadság, és a szegények elnyomójának idealizált embertípusát látják benne, míg mások háborús bűnösként, és több ezer ember kivégzésének megszervezőjeként ítélik el őt. Most képregény formájában is végigkísérhetjük az ötvenegy éve meghalt gerillavezér életét.

Egy ember, akinek alakja mára fogalom lett, és egy eszme kézzelfogható eszközévé vált az évtizedek során. Che Guevara a klasszikus értelemben vett kommunizmusban hitt, ami távol állt attól a szörnyűségtől, amit a szovjetek tettek ezzel az amúgy szociálisan érzékeny gondolatrendszerrel. Guevara lelkesedése és szegények iránti elkötelezettsége sokak szerint nem volt más, mint egy fiatal argentin orvostanhallgató kalandvágya, aki kereste az életben a kihívást, egy eszme megvalósításának lehetőségeit.

Che Guevara (eredetileg Ernesto Guevara) neve nemcsak a politika és a Fidel Castro által létrehozott rezsim kapcsán merült föl, hanem irodalmi munkássága is előtérbe került, hiszen a az Egy motoros naplója kétségtelenül egy tehetséges írót takar, aki képes a vándorlásai alatt a dolgok mögé látni, és képes a szegénységre, mint kézzelfogható problémára tekinteni. Az, ami ezekben a sorokban megszületik, és az, amit majd megvalósít ezekből Guevara, már egészen más, mélyebb politikai rétegekből tevődik össze. Tény, hogy az argentin gerillavezér amolyan népi hősé aposztrofálta magát, és számos művészeti alkotás nyúlt alakjához, és életéhez. Néhány éve a könyvéből készült film végigkalauzolta az ifjú Ernesto-t és barátját, az együtt megélt kalandjain, és nehéz elhinnünk, hogy évekkel később ennek a fiatalembernek a kubai rendszer megdöntése után számos ember kivégeztetése száradt a lelkén.

E megosztott, és ellentmondásos személyiség most a képregények világába hatol be, Spain Rodrígueznek köszönhetően, aki száz oldalban rajzolta meg a legendás vezér életét. A képregény végigkíséri Guevara életét, és próbálja átölelni sorsának fontosabb momentumait, megrajzolni azt, ami lehetetlen: jellemének bonyolult útvesztőit. Kalandos élete miatt azok sem fognak unatkozni, akik nem akarnak azonosulni a Guevara-féle filozófiával, hiszen a forradalmár életében számos olyan esemény volt, mely beleillene egy jól megírt kalandfilmbe is. Nem tudni, hogy Rodríguez "hőse" a papírlapokon eszmét is fog-e hirdetni, de abban biztosak lehetünk, hogy izgalmakban nem lesz hiány. És megjósolhatatlan, hogy milyen visszhangja lesz a képregénynek: az idealizált hős fog felülkerekedni, vagy a most is háborús bűnösnek tartott gerillavezér?

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
zsani 2009-07-19 17:47:05
Jó ez a cikk! Imádunk Che!!! Hasta la victoria siempre commandante!! Éljen Che!!!
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei