2008. december 5.Zimonyi
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

J. K. Rowling: Bogar bárd meséi - Harry Potter szülőanyjának új könyve

Felolvasóestet tartott csütörtökön Edinburgh-ban legújabb könyvéből, a The Tales of Beedle the Bard (Bogar bárd meséi) című mesekötetből J. K. Rowling. Az írónőnek ez az első, nyomtatásban megjelent műve a Harry Potter-sorozat hetedik, befejező részének napvilágra kerülése óta.

Rowling kétszáz gyereket hívott meg a könyv bemutatójára, amely péntektől kapható 28 ország üzleteiben, köztük Magyarországon is. Az esemény miatt számos brit könyvesbolt már reggel hatkor kinyitott, hogy a gyerekek már iskolába menet megvásárolhassák a kötetet. A mesekönyv az árusok szerint világszerte az idei karácsony slágerterméke lesz.

A Bogar bárd meséi című könyv eredetileg a népszerű Harry Potter sorozat hetedik részében tűnt fel. A könyv öt történetet tartalmaz - ezek egyikét a Potter-rajongók már olvashatták a Harry Potter és a Halál Ereklyéi című könyvben. Ebben a műben kapja ugyanis az egyik főszereplő, Hermione Granger örökségül a Bogar bárd meséit a varázslóiskola igazgatójától, Albus Dumbledore professzortól.

A Potter-sorozat befejezése után Rowling kézzel írt meg és illusztrált hét kötetet a Bogar bárd meséiből, amelyekből hatot elajándékozott, míg a hetediket jótékony célú árverésre bocsátotta. A bőrborítású, kézzel írt kötetet, amelyet ezüst koponya-minták és drágakövek díszítettek, 2,8 millió dollárért (583 millió forintért) vette meg tavaly az Amazon internetes könyváruház.

Az írónő ezután úgy döntött hogy nyomtatásban is megjelenteti a könyvet, és a kiadásból származó bevételeket a rászoruló gyermekek támogatására létrejött alapítványának ajánlja fel. Mint mondta, nem lenne igazságos a Potter-rajongókkal szemben, ha ők nem olvashatnák a könyvet. Rowling szerint a kiadással ráadásul az alapítvány is jól jár.

Nem ez volt első eset egyébként, hogy az írónő a hétkötetes regényfolyamban szereplő képzeletbeli könyvet a valóságban is megírt, és azzal további háttér-információkat bocsátott a rajongók rendelkezésére. A Legendás állatok és megfigyelésük, valamint A kviddics évszázadai című könyvek szintén minden olvasó számára elérhetők voltak a könyvesboltokban.

A Harry Potter-sorozat köteteiből több mint 400 millió példányt adtak el világszerte. A Sunday Times című lap becslése szerint J. K. Rowling a varázslótanonc történetével 560 millió fontot (171 milliárd forint) keresett, és ezzel megelőzte II. Erzsébet brit királynőt is a legvagyonosabb britek rangsorában.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei