2008. december 8.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ady Endre emlékműve Párizsban

Az egyik legliberálisabb és radikálisabb magyar költőnk, Ady Endre életszemléletének és irányelveinek kialakításában nagy szerepet játszott a francia főváros, Párizs. Költeményeiben számtalan emléket állított ottani látogatásainak, most pedig hódolatának tárgya emlékezik meg a költőről egy dombormű és márványtábla formájában.

A XX. századi magyar irodalom és a Nyugatosok egyik vezéralakja, Ady Endre, mint ezt több írása és költeménye is tanúsítja, szenvedélyesen vonzódott a francia fővároshoz. 1904-ben ejtette rabul az "ember-sűrűs, gigászi vadon", miután megismerkedett Lédával (Ady múzsája), egy gazdag, férjezett asszonnyal, aki élete nagy részét Párizsban töltötte, és a költő követte őt ide. Ady első útja során mindjárt egy évig Franciaországban is maradt, később 6 alkalommal tért vissza, utoljára 8 évvel halála előtt, 1911-ben.

Az európai kontinens egyik legnagyobb kulturális központja rengeteg újdonságot nyújtott az addig kevés nagyvárosi tapasztalattal rendelkező Ady Endre számára, új stílusokkal, modern eszmékkel ismerkedett meg, vonzotta az ott tapasztalt könnyedség és életigenlés, ugyanakkor megőrizte hazaszeretetét és életvitelbeli egyszerűségét. Léda segítségével ismerkedett meg az új idegen nyelvvel, és ekkoriban nyert bepillantást Paul Verlaine és Charles Baudelaire költészetébe, akik nagy hatással voltak rá. A városhoz kötődő érzelmeit olyan versei őrzik, mint például a Páris az én Bakonyom, a Párisban járt az ősz, vagy az Egy párisi hajnalon című költemény.

A debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ jóvoltából dombormű és márványtábla állít majd emléket Ady Endrének Párizsban, az Európa Hotel falán, itt volt ugyanis a költő szálláshelye leggyakrabban a városban. A domborműből, amelyet Deák Árpád nagyváradi szobrászművész készített, a tervek szerint két további öntvény készül majd a későbbiekben, az egyik Debrecenben, a másik Nagyváradon kerül majd elhelyezésre.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-09-26

Írt kommentek:

35 db

karolyi 2009-01-04 03:28:48
Mint a "Nyugat" első nemzedékének ,reprezentánsának jobb lett volna,ha 2008-ban kerül erre sor,hiszen a folyóirat centenáriuma is,tavaly volt.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei