2009. január 4.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Agatha Christie könyvek - minden idők legjobb krimitörténetei

Agatha Christie minden idők legjobb krimi írója, több könyvét is megfilmesítették. Nagyon termékeny írónak mondható, művei mégis olyan pontosak, hogy soha egy következetlenséget nem követ el bennük. Ez részben az írónő ápolónői múltjának köszönhető, ahol megismerkedett a gyógyszerekkel és mérgekkel, így műveiben pontos leírást tudott adni azok hatásairól.

Agatha Mary Clarissa Miller - ismertebb nevén Agatha Christie - 1890. szeptember 15-én született az angliai Torquay-ban, egy amerikai apa, és egy angol anya harmadik gyermekeként. Sokat olvasott, Defoe, Dickens és Verne művein nőtt fel. 1901-ben édesapja meghalt tüdőgyulladásban, ezután Agatha egy évig egy leányiskolában tanult. Miután Angliában megismerkedett Archibald Christie hadnaggyal, 1914-ben összeházasodtak.

Az első világháborúban Archibald vadászrepülőként szolgált, Agatha pedig ápolónőként, ahol megismerkedett a különböző gyógyszerek és mérgek hatásaival. Ekkor kezdte el írni első regényét (A titokzatos styles-i eset), amelyet végül csak 1920-ban adtak ki.

Archibald és Agatha a háború után Londonba költözött. 1919-ben megszületett Rosalind. 1926-ban meghalt Agatha édesanyja, amitől az írónő teljesen összeomlott. Férje nem tudta elviselni ezt a változást, ezért válni akart. Ezt már nem bírta Agatha idegrendszere, két hétig nem adott magáról életjelet, miközben az észak-yorkshire-i Harrogate termálszállodájában tartózkodott.


A hosszú pszichiátriai kezelés után hazatért és belevetette magát a munkába. A válás után Agatha elindult keletre, hogy új élményeket szerezhessen. Az első állomás Bagdad volt, majd Urba következett. Itt megismerkedett egy régészasszisztenssel, Max Mallowan-nel, akivel 1930-ban összeházasodtak. Az írónő nappal a férjének segédkezett, éjjel a művein dolgozott. Ebben az évben jelent meg a Gyilkosság a paplakban című regénye.

1956-ban Agatha megkapta a Brit Birodalmi Rend parancsnoki fokozatát, majd 1971-ben lovaggá ütötték. Egészsége egyre romlott, míg végül 1976. január 12-én meghalt.

Agatha Christie könyveiben nem az elkövetés módján, hanem az indítékon, és a gyilkos személy felfedésén van a hangsúly. Két főhőse, Herculet Poirot és Miss Marple mindig a rendőrség segítségére siet, és megoldja a gyilkosságokat.

1942-ben írta meg a Holttest a könyvtárszobában című regényét, amelyben egy vidéki falu egyik házának könyvtárszobájában egy ifjú, szőke táncosnő estélyi ruhás holttestére bukkannak. A ház tulajdonosa egy idős ezredes és a felesége. Kinek állt érdekében megölni a nőt és milyen indítékból?
Bantry ezredes, a rendőrség és Miss Marple próbálja megoldani az ügyet. Végül eljutnak odáig, hogy a fiatal lány táncosnőként dolgozott egy közeli szállodában. A kikérdezések során az emberek valamilyen okból nem mondanak igazat, vagy elhallgatják, amit tudnak. Végül összeáll a kép, és fény derül a rejtélyre.


Agatha 1950-ben írta a Gyilkosság meghirdetve című művét, amelyben szintén Miss Marple tűnik fel. A regény szerint, a falu hírlapjában a következő hirdetés található:
“ Ezúton tudatjuk, hogy október 29-én, pénteken du. fél hétkor a Little Paddocksban gyilkosság lesz elkövetve. Minden külön értesítés helyett."
Az emberek nem értik, miről van szó. Vajon tényleg gyilkosság lesz? Vagy valaki csak viccelődik? Vagy ez a meghívó a Ki a gyilkos? nevű társasjátékhoz?
Este összegyűlik az egész Chipping Cleghorn-i társaság a Little Paddocks szalonjában. Fél hétkor kialszik a villany, eldördül három revolverlövés. A rendőrség később kideríti, hogy az áldozat Rudi Scherz, aki korábban a Royal Spa Hotel recepcióján dolgozott. Craddock felügyelő, és egyik ismerőse, Miss Marple nem nyugszanak bele a rejtélybe és megpróbálják kideríteni, mi történt valójában. A szemtanúkkal való beszélgetések folyamatosan új szemszögből világítják meg a gyilkosságot, és ezáltal egyre közelebb kerülnek a gyilkosság megoldásához.


Agatha Christie másik főhőse Hercule Poirot, aki alacsony termetéről és mindig elegáns megjelenéséről híres. Az írónő azonban hamar megunta Poirot figuráját, és csak azért születtek további Poirot-regények, mert az olvasók között nagyon népszerű volt.

Az Agatha Christie könyvek sajátos világa sok millió olvasót ejtett rabul az évek folyamán. Eladott könyveinek példányszáma meghaladja a 100 milliót. 1971 és 1978 között több mint egy millió példányban jelentek meg az írónő könyvei. Műveiből mintegy száz filmet készítettek, amelyben olyan hírességek tűntek fel, mint Elizabeth Taylor, Kim Novak, Tony Curtis, Bette Davis és Angela Lansbury.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2018 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Nárciszka 2010-02-01 18:18:14
Imádom Agatha Christie össze könyvét! lélegzetelállító regényeket ír, amiket nem lehet egykönnyen letenni...teli kalanddal és kellemes borzongással.....
szeretem a krimiket, de Agatha mellett egy krimiíró sem tud labdába rúgni!
nem
regisztrált
Panka 2009-04-13 21:21:34
Miss Marple a kedvencem.
nem
regisztrált
halasi hanna 2009-03-25 19:36:40
Még nem vagyok 13 és a krimik a kedvenceim imádom agatha christie-t.

Csatlakozott:

2008-09-24

Írt kommentek:

37 db

katika 2009-01-12 12:40:27
Már kamaszkoromban olvastam az első könyvet tőle.
Nagyon tetszett,azóta hűséges olvasója vagyok.Miss Marple-t és
Hercule Poirot-ot is nagyon szeretem.

Csatlakozott:

2008-10-29

Írt kommentek:

20 db

Tibor 2009-01-04 17:07:46
Nem vagyok krimi rajongó,de A.Christie munkái a világirodalom azon remekművei amelyet mind a szakértők,mind az emberek egyformán elismernek.Aki még nem olvasott egyet sem az pótolja mielőbb,meglátja nem volt rossz választás.Jó olvasást mindenkinek!

Csatlakozott:

2009-01-04

Írt kommentek:

9 db

Dalilácska 2009-01-04 11:16:14
Én nagyon szeretem őt, főleg Poirot-t. Már úgy 10-11 évesen kezdtem olvasni. Azóta is álmom, hogy egyszer megveszem az összeset :)
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei