2009. január 5.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Frank Miller - Sin City: A sárga rohadék

Hazánkban a Sin City-kultusz tovább virágzik, és bár a film második része még várat magára, a magyar közönség képregény formájában tovább követheti a bűn városának nyomasztó, fekete-fehér árnyait. A sárga rohadék című kötet nem ismeretlen nálunk, hiszen a filmben ez a harmadik szál, ami végigfut, mint egy fullasztó gondolat; de ahogy ismét betekintünk Miller világába, bizonyosságot nyer az is, hogy bár a film zseniális, a rajzolt hatásokat nehéz túlszárnyalnia.

Miller hazánkban megjelenő negyedik kötete sok szempontból más, mint az előző három könyv, ami szintén a Fumax gondozásában került a polcokra. Személy szerint megörültem a negyedik könyvnek, ami arra enged következtetnem, hogy a Sin Cityt képes életben tartani egy bizonyos réteg, amiért érdemes volt kiadni A sárga rohadék címmel ellátott művet. Miller kultikus képregénye egy komorabb, árny-rajzokkal életre kelt változata, a történetek gonosz és kegyetlen szándékai, a bűnben is fellelhető emberek jóságra való hajlama tette világhírűvé az alkotót.

A sárga rohadék szintén a már említett mozifilm egyik betéttörténete, így a rajongók számára a sztori nem új, de végre az eredeti képregényvilág szemszögéből kísérhetik végig John Hartigan nyomozó történetét, ami egy kissé színpadias, egy kissé melodramatikus, de át meg átszövi a város kesernyés bűze, és annak hangulata. Miller korábbi munkáihoz képest a most megjelenő kötet fejlődési korszakának egyik fontos állomása, hiszen a szerző szakított olyan korábbi védjegynek számító klisékkel, mint a csak fekete-fehér szín, és a tömör, ám mégis élvezhető mondatok, melyek a cselekmény szerves részeit képezik.

A sárga szín adott - a történet ezt szinte megköveteli, de a kidolgozottság már korántsem olyan nyers, mint a Nehéz Búcsú esetében, aminek sztorija szintén visszaköszön a filmvászonról. A mostani kötet finomít az erőszakon és annak ábrázolásmódján - persze nem a hagyományos értelemben, hanem sokkal inkább művészi megközelítésként. Az alakok és események továbbra is az árny-fény játékra épülnek, de a jellemek némely oldalakon szinte kilépnek saját dimenziójukból. Ez olykor zavarba ejtő, hiszen a korábbi történetek egy kissé más "színezetet" adtak a cselekménynek, de A sárga rohadék úgy tudott "megreformálódni", hogy mégis megmaradtak a főbb alkotóelemek, és ez is csak Miller kreativitásának a bizonyítéka.

A történetben szereplő Hartigan nyomozó egy olyan közegben mozog, ami végre nemcsak a bűnözők és gyilkosok világán keresztül mutatatja be a várost, de hamar eljut egy olyan pontra, ahol ő is számkivetett lesz, úgy mint Miller más hősei, akik Sin City-ben élnek. A várost uraló Roark család itt is kulcsszerepet játszik, és a könyv ebben is elétér a többitől: a szerzőtől megszokott visszafogott, "ütős" mondatok előtérbe lépnek, és sokkal több a szöveg, amivel akár el is veszthetné Sin City a varázsát, ha nem olyan dolgok lennének leírva, mint a bűn és hazugság szimbiózisa, amit Roark szenátor kissé bőbeszédű jelenetében kifejt. Nos, ebben a jelenetben el kell ismerni, hogy a képi világ - mely a Sin City esszenciája - itt hátérbe szorul, és Miller verbális képességei kerülnek előtérbe, amelyek a korábbi történeteknél is jelen voltak, de ebben a kötetben olykor elnyomják a rajzolt cselekményt.

A mostani könyv minden várakozást felülmúlt - véleményem szerint sokkal kidolgozottabb a cselekmény és hangulatában is magával ragadóbb, mint a film. Ez nem meglepő, hiszen a filmben szereplő úgymond nagy epizódok közül ezt sikerült a legkevésbé életre kelteni, és még így is remek megoldások teszik élvezetessé a képkockákat, de a történetet olvasva látni lehet, A sárga rohadék a képregényben jobban ki tudta bontakoztatni mind a cselekményt, mind a noir szerű hatásokat.

A világhírnevet meglovagoló Sin City-jelenségről már számos cikk íródott, sokan úgy tekintenek az alkotásra, mint a képregények új korszakának megteremtőjére, vagy legalábbis egy kultuszt teremtő kultúra manifesztálódására, és Miller rajzai a művészet egyik olyan szegmensén egyensúlyoznak, ahol az emberi lélek és jellem érthető és lenyűgözően sokkoló módon életre tud kelni a lapokon.

A sárga rohadék a Sin City történetek egyik legérettebb kötete, és az erőszak ugyan itt is jelen van, a morbid megoldások felszínre törnek, és a karakterek is belesüllyednek a bűn városának mocskos világába; de John Hartigan nem engedi azt, amit ez a város akar: az önzésen alapuló létforma egyeduralmát.

***


Frank Miller: Sin City - A sárga rohadék
Megjelenés éve: 2008
Kiadó: Fumax
Ára: 3790 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei