2009. január 19.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Vári Attila: Lepkeszárny

Vári Attila, erdélyi író most megjelent elbeszéléskötete egyszerre tartalmaz tárgyias és mágikus elemeket, az írótól megszokott enyhén szürreális elemekkel. A novellák középpontjában az emberek, a lelkek állnak, akik különböző helyeken keresik igazságukat, hol lágerekben, hol a birtokaikon. A novellák sora valójában utazás térben és időben.

Vári Attila, Lepkeszárny című kötetében a politikán és szennyezett városokon inneni világot ábrázolja. A hangsúly azonban nem a világon, hanem a lelkeken van.

A történetek időpontja nem hangsúlyos, azt azonban tudjuk, hogy a novella átöleli a történelmet a második világháborútól egészen napjainkig.

A novellák szereplői az időtlen történelem vándorai, akik különböző helyeken keresik elveszett igazságaikat, Karolina szerelmét, Edét, az ikonfestő a réz-mágnes titkát, Brúnó a fényképész egy felhőben látott árnyékot. Ez alól csupán a novella hőse kivétel, akit szerelme és családja elhagyott, majd teljesen belefárad hivatásába, a politikába.

A történetek alapkérdései, a viszonyok és sorsok ismerősek lehetnek, hiszen szinte minden ember, aki vett már kezébe könyvet, találkozott ezekkel a kérdésekkel, ha pedig nem olvasott, a saját életéből lehetnek ismerősek számára.

Vári Attila erdélyi író 1983-ban települt át Magyarországra, ahol a MAFILM rendezői irodájába került. Ezt megelőzően a Román Televízió magyar szerkesztőségében dolgozott. Jelenleg a bukaresti Magyar Kulturális Központ intézeti titkára. Vári 1989-ben József Attila-díjat kapott, 1997-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei