2009. február 9.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Oscart Wilde meséi

Az angol irodalom legvitatottabb személyisége a mai napig megosztja az embereket, de írói zsenialitása, szellemes karakterei, a finom árnyakkal beszőtt társadalomkritikája még most is eleven, és bár élete botrányok között kavargott, művei egyensúlyban voltak egyéniségével. Wilde egy paradox jelenség volt a XIX. századi Európában, aminek bizonyítékai gyönyörű meséi, melyek nem csak gyerekek számára íródtak.

Wilde meséi tanulságosak, van bennük szépség és gyermeki áhitat, de legtöbbjük szomorú csengése nem igazán váltja ki a mesék eufórikus hangulatát. Ám nyelvezete, és egyszerű történetvezetése már-már az Andersen meséken is túllép, ami az író belső világából fakadóan egy olyan olvasmányélmény felé tereli az olvasót, ahová érdemes megérkezni. Felnőtt fejjel olvasva ezeket a meséket, sokkalta több benyomás és érzet keletkezik az emberben, és a gyermeki világ színes kavalkádja egyszer csak átlényegül valami felnőttes, letisztult érzéssé, melyben a harmónia olyan csapásokat vág magának, aminek mindkét oldalán a szomorúság és a remény virágai fakadnak.

Ezekkel a mesékkel lett igazán híres Wilde, és szarkazmusa, mely annyira jellemző írói munkáságára, itt finomabb formákban ölt testet, és ez a fajta stílus érezhető meséiben. A később sikeressé vált drámaíró fantáziája és nyelvezete ezekben a csodálatos történetekben teljesedik ki, itt érezhető igazán, hogy Wilde személyiségében és írói látásmódjában sokkal több van, mint a polgárok görbe tükrének mutogatása, és az a fajta wilde-i fanyarság, ami végigkísérte életét, még a börtönévekben is.

Ha végigkövetjük az író életét, és meséinek keletkezését, ijesztő, már-már misztikus párhuzamokat vélünk felfedezni. Wilde szépségimádata, és hedonizmusra való hajlama közismert volt, és míg boldog családapaként és sikeres drámaszerzőként élte mindennapjait, addig a felszín mögött homoszexuális kapcsolatával, és saját énjének egy torzabb változatával viaskodva sodródott ide-oda. A színdarabban életre kelt hősei mind a Wilde által értelmezett karaktereket éltette, míg meséiben, az emberi természetet megtisztítva, a már könnyen értelmezhető jellemeket vetette papírra.


Oscar Wilde


A kezdetben gyermekeinek íródott mesék később, a családja álttal eltaszított Wilde tanulságának ékes bizonyítékai lettek, és amikor a börtönből kilépve, a teljes magányba és szegénységbe lépett, oda tért vissza, ahonnan annak idején elindult: a mesékhez. A később született történetek egyfajta összegzésként tekinthetők, mint a Csillag fiú meséje, aki szépsége állttal kinevette a csúnyákat, és megtagadta saját édesanyát, aki koldusként jelent meg előtte. Wilde metaforái könnyen értelmezhetőek, hiszen elsősorban mesékről van szó, ahol a vágy és az emberi értékek a nem mindig boldog végkifejlet felé terelik az olvasót.

Wilde történetei sok rétegből építkeznek, és egyes meséiben a tragédia szele olyan vihart képes kavarni, mint Az önfeláldozó jó barát története, amelyben a barátság egy eldeformálódott értelmezése körvonalazódik, és az ember önzésének természete, melyben a logikát akarja mentségül hívni. A Boldog herceg szépségimádata tipikus wilde-i felhang, és ennek a szépségnek az ára már egy másfajta értelmezésnek ad hangot. Amikor a herceg álmában látja, hogy az ő fényűzéséért hány ember szenved, az a mesének egy csendes, tiszta katarzisa.

Talán az egyik legjobban megírt meséje, A halász meg a lelke, amelyben már nem is a történet vezeti az embert, hanem a szív és szerelem körüli gondolatok kergetik egymást, Wilde érzelmi tónusai tisztán érthetőek, gyönyörű mondatokban fogalmazzák meg egy író élettapasztalatait. Ezek a tapasztalatok a mesékben mindvégig jelen vannak, és az író nem egyszer érezteti velünk, hogy történeteiben az ember kegyetlensége és közönye a legkártékonyabb tényezője a boldogságnak. Wilde meséi gyönyörűek, nyelvezetük elbódít, akár egy illatos, kora tavaszi nárcisz, aki éppen az éledő természetet köszönti, és próbál életben maradni ebben a kaotikus világban. Ez Wilde meséinek sikerült... és talán a nárcisznak is.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei