2009. február 11.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Friderikusz Eddig

A 2009-es év egyik első médiaszenzációjának számító életrajzi könyv, szembetűnő őszinteségével vívta ki a figyelmet. Hosszú idő óta elérkezettnek látszott az idő megírni azt, ami volt, noha ezzel korántsem tekinthető lezártnak az életpálya. Friderikusz Sándorral az a Mihancsik Zsófia készített riportkönyvet, akivel korábban a Friderikusz Most adásait szerkesztették.

Bizonyára Friderikusz Sándor neve sokunknak csenghet ismerősen, mégis kevés olyan akad közülünk, aki valóban ismerné őt. Igen, ő a Friderikusz Show, a Meglepő és Mulatságos, a Szólás Szabadsága, és a Friderikusz Most alkotója, a hazai tévézés egyik legkiemelkedőbb úttörője. De ennél sokkal több is, természetesen.

Kissé mesébe illő életútja a vad-keleten kezdődött, Nyíregyházán. Családi élete korántsem volt tökéletesnek mondható, édesapjával például kifejezetten rossz viszonyban volt. Már egész fiatalon, tizennégy évesen került a riporterkedés közelébe, amikor is a Magyar Rádió gyerekriportere lett. Tizenhat évesen már a 168 óra oknyomozó riportere volt.

Általános és középiskolai tanulmányait itt, Nyíregyházán végezte, majd a fővárosban, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának nappali tagozatán szerzett diplomát.

A rendszerváltás után újraszerveződő Magyar Televízió pályázatokat írt ki, melyeket Friderikusz két műsorral nyert, az Én mozimmal, és a Friderikusz Show-val. Előbbi Pulitzer-emlékdíjat kapott, később Tolerancia-díjat, utóbbi a hazai televíziós történelem egyik legnagyobb lépése.

Életébe csak az utóbbi időben engedett egy csöppnyi betekintést, az életrajzi könyvekről szóló felkéréseket mindmáig visszautasította. Úgy érezte, azzal lezártnak nyílvánítaná eddigi életútját, melynek most úgy tűnik, eljött az ideje. Mihancsik Zsófia, a könyv írója közeli kapcsolatban van Friderikusszal, több évet dolgoztak együtt a Friderikusz Most adásain az ATV-n. Ez a bensőséges viszony nagyban hozzájárult a könyv minőségéhez, érdekességekkel szolgálhat a hazai médiahelyzetről, közszereplőkről, és nem utolsó sorban Friderikusz Sándorról.

***


Mihancsik Zsófia: Friderikusz Eddig
Kiadó: Alexandra Kiadó
Megjelenés éve: 2008
Ára: 3700 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Károly Bácsi 2009-02-18 01:41:28
ZSENIÁLIS KÖNYV! KÖSZÖNÖM NEKED, SÁNDOR, HOGY MEGÍRTAD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei