2009. február 13.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Terra Amata - mit keresünk mi itt?

2008 irodalmi Nobel-díját egy olyan szerző kapta, aki a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szemében a költői kalandozásokból, és civilizációk feletti emberiesség feltétlen kereséséből jelesre vizsgázott. Ezt példázza egy korai műve, az 1967-ben napvilágot látott Terra Amata, mely tavaly újra világhódító útra indult.

Jean-Marie Gustave Le Clézio francia regényíró. A bristoli egyetemen tanult, diplomáját viszont a nizzai egyetem irodalom szakán szerezte. Jómódú, ízig-vérig értelmiségiként nem volt nehéz dolga a szavakkal, és azok mondatba foglalásával, mindössze hét éves volt, amikor első könyve megszületett. 23 évesen vált igazán híressé, első regénye, mely egy perifériára szorult emberről szólt, Renaudot-díjat kapott.

Írói tevékenysége két főbb állomásból áll, az egyik az 1963-tól 1975-ig tartó kísérletező korszak volt, melyre az őrület, írás, nyelv, a szavakkal való játék volt jellemző, ami részben a kortársak követésének volt betudható. Aztán a 70-es évek második felében Clézio drasztikus változásokon ment keresztül. Írása letisztult, a sablonokat elhagyta műveiből. Főbb témái a gyermekkorral, kamaszkorral és utazással kapcsolatban lévő dolgok lettek. Érdekesség, hogy egy francia kimutatás szerint 1994 olvasóközönsége őt tartotta a legnagyobb élő francia írónak.

Az 1967-ben megszületett Terra Amata egy roppant érdekes filozofikus kérdést feszeget, a maga finom és elegáns módján. Tudni illik, hogy rendben, ez itt a föld, az ég kék, a fű zöld, de mit is keresünk mi itt? Az ember, aki megszületik, ki tudja miért, elméjének teljes tudatában, és testének minden porcikájában tisztában van azzal, hogy az útja végén távozik majd. És vajon tudja a miértre a választ? Az biztos, hogy egész életében teszi a dolgát, s közben tanulmányozza magát az emberi életet. A Terra Amata az emberiség írásba foglalt önéletrajza.

***


Jean-Marie Gustave Le Clézio: Terra Amata
Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2008
Ára: 2800 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei