2009. február 14.Tegyi Tímea
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Cormac McCarthy: Véres délkörök, avagy vörös alkony a nyugati égen

A Faulkner-díjat, a Nemzeti Könyvdíjat és a Pulitzer-díjat egyaránt magáénak tudó Cormac McCarthy rémálomszerű, mégis gyönyörűséges nyelvezetű, kalandos remekművét, a Véres délköröket a kritikusok a 20. századi irodalom, azon túl pedig a teljes angol nyelvű irodalom legfontosabb regényei közt tartják számon. A könyv március 2-án jelenik meg a Magvető gondozásában.

Cormac McCarthy a Rhode Island-i Providence-ben született, 1933-ban. Tíz regényt írt (emellett számos forgatókönyvön dolgozott), melyek közül a legutolsó, Az út (The Road) - melyet Pulitzer-díjjal jutalmaztak - hazájában 2007-ben jelent meg. Ebből a művéből John Hillcoat rendezett filmet, amit tervezetten 2009 végén mutatnak be az Egyesült Államokban. 2008-ban láthatták a magyar nézők a Nem vénnek való vidék (No Country for Old Men) című regényből a Coen testvérek által készített filmadaptációt, amely 4 Oscar-díjat nyert el. Ugyancsak mozgókép készül - amely felett Ridley Scott bábáskodik - a Véres délkörökből (Blood Meridian); ennek premieridőpontja egyelőre bizonytalan.

A Faulkner-díjat, a Nemzeti Könyvdíjat és a Pulitzer-díjat egyaránt magáénak tudó Cormac McCarthy rémálomszerű, mégis gyönyörűséges nyelvezetű, kalandos remekművét, a Véres délköröket a kritikusok a 20. századi irodalom, azon túl pedig a teljes angol nyelvű irodalom legfontosabb regényei közt tartják számon; és Poe, Melville vagy Faulkner leghíresebb alkotásaihoz hasonlítják. Harold Bloom, a neves irodalmár egyenesen a négy legjobb élő amerikai író közé sorolja a szerzőt Don DeLillo, Philip Roth és Thomas Pynchon társaságában. Elemi erejű mondatai - ahogyan egyik méltatója nevezte: ezek a "vesszőtlen konvojok" - oly híven közvetítik lidérces történeteit, akár valami visszavonhatatlan próféciát.

A Véres délkörök egy fiatal és nincstelen vándor története, aki kóborlása közben csapódik a törvényen kívülieket és skalpvadászokat tömörítő Glanton-bandához, melynek tagjai indiánokat irtottak Texas és Mexikó határvidékén, az 1840-es évek végén. Mindeközben e "haláltánc" negatív hőse, a briliáns elméjű, ugyanakkor túlvilágian perverz és vérengző Holden bíró talán csak Dosztojevszkij "nagy inkvizítorához" mérhető szörnyűségeket visz véghez. McCarthy regénye az amerikai álom keletkezésének ideológiai alapjait gondolja újra, ábrázolva a tudás és a hatalom, a fejlődés és az elembertelenedés, a történelem és a mítosz, de legfőképpen az elkövetett erőszak és az elbeszélt erőszak határmezsgyéit. Világában minden megtörténhet és meg is történik a túlélés érdekében. Nincsenek kiváltságosak, és kegyelem sincsen - sem öregnek, sem nőnek, sem gyermeknek. Feladatok vannak, melyeket a szereplők igyekeznek végrehajtani, elfojtva kételyeiket; indiánok és fehérek, harcosok és földművesek mind a dolgukat végzik ebben a pokolian perzselő világban, ahol legtávolabbi céljuk: a másnap reggeli ébredés.

***


Cormac McCarthy: Véres délkörök, avagy vörös alkony a nyugati égen
Fordította: Bart István
Megjelenik: 2009. március 2-án
Terjedelem: 540 oldal
Kiadó: Magvető
Ár: 3990 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei