2009. február 27.Porkoláb Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kati Marton: Titkos hatalom - az írónő Budapesten

A nagy sikerű Kilenc magyar, aki világgá ment és megmentette a világot című könyv szerzője, a magyar származású amerikai újságírónő Kati Marton április legelején újra Budapestre látogat új könyvének megjelenése alkalmából. A könyv bemutatójára 2009. április 1-jén délután kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Amikor az amerikaiak elnököt választanak, nem csak egy férfit - vagy egyszer talán majd egy nőt - választanak meg. Az elnöki házaspárok együtt jutnak be a hatalomba, együtt kormányoznak, és ha a sors úgy hozza, együtt is buknak el. Az elnök karrierje egyben a felesége karrierje is. Az elnöki házasságok ezért szükségképp különböznek minden más házasságtól. Nemcsak a jelöltnek, de a feleségének is teljes elszántsággal kell küzdenie, ha azt akarja, hogy megválasszák az ország vezetőjének. Az elnöki házaspárnak le kell mondania a magánélete nagy részéről és a családi élet számos vonatkozásáról, hogy beteljesítsék álmukat.

Az amerikai elnök feleségének nem elég egyszerűen elegánsnak lenni, hiszen amikor egy házaspár beköltözik a Fehér Házba, óhatatlanul a nyilvánosság elé kerül életük legmeghittebb színtere, a házasságuk. Az elnökséggel járó terhek pedig magát a házastársi viszonyt is átformálják, némely házasságot megszilárdítanak, más házasságokat tönkretesznek. Voltak feleségek, akik összeomlottak a súly alatt, mások válságos pillanatokban átvették a kormányrudat, megint mások a maguk jogán váltak fontos, esetleg ellentmondásos közszereplővé. A legmagabiztosabb elnökök mindazonáltal olyan férjek voltak, akik tisztelték a feleségüket, akik kikérték és meg is hallgatták feleségük személyes és politikai tanácsait.

És noha az amerikaiak néha kétkedve gondolnak az elnökfeleségek "titkos hatalmá"-ra, az elnöktől valóban nem várható el, hogy olyan teljes értékű társ nélkül végezze a feladatát, aki a közéletben és a magánéletben is ne állna mellette.

Ez a könyv azonban nem az elnökfeleségek életének krónikája. Sokkal inkább a hatalom, a szerelem és a házasság vészterhes keresztútjánál álló férjekről és feleségekről szóló tanulmány. Tizenkét 20. századi elnöki pár nyilvános és magánéletének összefonódását vizsgálja, és röviden szót ejt a nemrég megválasztott Michelle és Barack Obama házasságáról. Továbbá azt a kérdést is felteszi, hogy mi módon befolyásolta a Fehér Házban történteket - valójában a világpolitikát - az elnöki házasság nyilvános látszata és annak privát valósága.

Tartalom
Bevezető
1. Edith és Woodrow Wilson - A szerelem bolondjai
2. Eleanor és Franklin Roosevelt - Egy frigy, mely megváltoztatta a világot
3. Bess és Harry Truman - A jó férj
4. Jacqueline és John F. Kennedy - Különös házasság
5. Lady Bird és Lyndon Johnson - A közös szerelem
6. Pat és Richard Nixon - Rangon alul
7. Betty és Gerald Ford - Az átlagember
8. Rosalynn és Jimmy Carter - A jó elnyeri méltó büntetését
9. Nancy és Ronald Reagan - Tökéletes illúzió
10. Barbara és George Bush - Anya úgyis jobban tudja
11. Hillary és Bill Clinton - Korlátlan felelősségű társaság
12. Laura és George Bush - A történelem közbeszól
Epilógus. Michelle Obama, a first lady

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Vesztergombi F 2009-06-07 20:42:08
Marton Katalin Titkos hatalom című könyvéhez :
Az lenne jó, ha harmonikus házasságban élnének és nem kellene megjátszaniuk magukat. Akkor több energiát fordíthatnának a közjó javára.
Sajnos kisnyugdíjas lévén a könyvet nem tudom megvenni,de érdekelne.Ha a magyar vezető politikusok is
őszintébbek lennének talán Mo-on is jobban mennének
a dolgok.A nagy igazságok egyszerűek.A jó vezetők kiválasztására új elvek alapján kellene sort keríteni.Az etikai szempontoknak kellene dominálni!
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei