2009. március 1.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Női udvari költője lehet II. Erzsébet angol királynőnek?

10 évi szolgálat után felhagyni készül munkásságával Andrew Motion, az angol királyi ház, és egyben II. Erzsébet királynő udvari költője. Az Oroszlánszívű Richárd óta szokássá vált poszt betöltésére eddig csak férfiaknak volt lehetősége, most mégis női utódot vár az angol közvélemény.

Az első udvari költő Oroszlánszívű Richárd udvarában tűnt fel, de munkásságát olyannyira hasznosnak és előkelőnek ítélték, hogy mind a mai napig betöltött maradt a posztja, az udvai költő címet azonban csak a 18. században hozták létre. A feladata a mindenkori király érdemeinek versben való megörökítése, ami a valljuk be, eléggé egyoldalú dolog.

Szerencsére változott a világ, így Andrew Motion már nincs kiszolgáltatva az uralkodó szeszélyeinek. Az eddigi legnagyobb változtatást Tony Blair eszközölte a tisztségen, hiszen azelőtt a betöltésének időtartama nem volt időhöz kötve, utána viszont tíz évben lett kimondva. Ugyanakkor a mindenkori kormányfő feladata lett az udvari költő kinevezése is.

Andrew Motion most 56 éves, munkásságához tartozik Erzsébet anyakirályné temetésére írt elégiája, Károly walesi herceg és Camilla esküvőjének versben való köszöntése, de a 2003-ban az iraki háború ellen írt allegóriákban bővelkedő kritikus verse is, ami protokollon kívüli alkotásnak számított.

Eddig összesen 22 férfi szolgálta költőként a királyokat, királynőket, köztük olyan nagyságok, mint Ben Jonson, John Dryden és Alfred Tennyson. Az angol közvélemény most abban reménykedik, hogy költőnőre esik a választás. Eddig három nő, Carol Ann Duffy, Wendy Cope és Jackie Kay neve merült fel. Ez utóbbi skót anyától és nigériai apától származik - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

II. Erzsébet uralkodása alatt egyébként négy udvari költőt "fogyasztott" el.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei