2009. március 2.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Esterházy Péter: Függő - bevezetés a szépirodalomba

Esterházy Péter napjaink igen jelentős, összetéveszthetetlen alakja, a magyar kortárs irodalom képviselője, a posztmodern próza meghatározó egyénisége. A Bevezetés a szépirodalomba alcímű köteteit a montázstechnika jellemzi. Függő című könyve egy fiatalokból álló társaság felnőtté válása előtti utolsó nyarát meséli el.

Esterházy Péter, a nagy hírű főúri család leszármazottja Budapesten él. A piarista gimnázium elvégzése után az ELTE matematika szakán diplomát szerzett, majd négy évig vállalati matematikusként dolgozott, de azóta az irodalom teszi ki mindennapjait.

Az író munkássága rendkívül gazdag. Legismertebb kötetei közé tartozik az 1981-ben megjelent Függő - bevezetés a szépirodalomba című kisregénye. A könyv egy fiatalokból álló társaság felnőtté válása előtti utolsó nyarát és meggondolatlan lépéseit mutatja be, azt a folyamatot, amikor a felnőtt lét első jelei kezdenek megmutatkozni.

Kulcsár Szabó Ernő szerint " A mű a múltat, a kamaszkort idézi ugyan vissza, de ennek az írói műveletnek a teljes leképezését is elvégzi. Az önmagát tükröző elbeszélés egyik rétege valójában az elbeszélés elbeszélése."

A mű egyetlen, függő beszédben írt mondatból áll. A főcím többszörös függőségünkre utal. Az emberek társadalmilag, gazdaságilag függnek valamitől, a regény más művekkel hozható összefüggésbe. Szerkezetét tekintve rendkívül összetett mű, függő beszéd, idézetek és többszörös áttételek jellemzik.

A szereplők jelleme csak jelzésszerű. K. a főhős, Drahosch Ildikó sokoldalú ember, körülötte forognak a fiúk és tulajdonképpen az események is. A regény időszerkezete szintén nagyon összetett, hiszen három különböző idősíkot különböztethetünk meg. A fiktív jelent, a történés idejét és a regénybeli szereplők elbeszélései által felidézett múlt mélyebb rétegeit. Az idő a regény témája is, Esterházynál jellemző, hogy a szubjektív időérzékelés fontosabb az idő objektív jellegénél.

Esterházy Péter számos irodalmi díj birtokosa, 1981-ben Aszú-díjat, 1983-ban Füst Milán-jutalmat, 1984-ben Déry Tibor-díjat, 1986-ban József Attila-díjat és Örley-díjat, 1988-ban Vilenica-díjat, 1990-ben Krúdy Gyula-díjat, 1992-ben Soros Alapítvány Irodalmi Életműdíját kapott. 2004-ben Pro Europa-díjban részesült, illetve a Frankfurti Könyvvásáron átvehette a Béke-díjat., majd Kossuth-díjat kapott 1996-ban.


Forrás: A XX. század magyar és világirodalma, Mozaik Kiadó

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei