2009. március 22.Dallos Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nicholas Sparks: Éjjel a parton - romantika újdonságok nélkül

Adott egy férfi és egy nő, mindketten túl életük delén, kiábrándultan. Egy szép napon hatalmas vihar kerekedik, amely egymás mellé sodorja a két megfáradt szívű hőst. Az együtt töltött éjszaka és az azt követő néhány nap alapjaiban változtatja meg addigi életüket. Szép történet, de mintha már láttunk volna ilyet...

Nicholas Sparks, a 43 éves nebraskai születésű író már eddig is több olyan sziruposan romantikus regényt írt, melyeket a hollywoodi álomgyár megfilmesítésre méltónak ítélt. Vegyük csak például az Üzenet a palackban című könyvét, melyből 1999-ben készült film, a jobbra érdemes Kevin Costner főszereplésével. 2002-ben Sparksnak aztán ismét sikerült egy olyan remeket kanyarintania, hogy megint filmre vitték történetét.

A könyvben Adrienne Willis a férjét éppen elveszítő lányának meséli el addigi életének legromantikusabb pár napját. Adrienne megosztja lányával fájdalmas emlékeit arról, mikor is a férje (lányának apja) elhagyta őket. Ezek után ő, mármint Adrienne, Rodanthe-ba utazott, hogy barátnőjét helyettesítse pár napra annak tengerparti panziójában és főleg azért, hogy felejtsen. Mivel már szezonon kívül voltak, csupán egyetlen vendéget vártak: Paul Flenner-t. A városra hurrikán csapott le és a két összezárt, megtört szívű ember - hatalmas meglepetésre - egymásra talált.

Az együtt töltött csodás napok után Paulnak azonban menni kellett, de természetesen előtte még megfogadták, hogy amint visszatér együtt kezdenek új életet. Erre azonban már nem került sor. Adrienne viszont azóta is kincsként őrzi annak a pár napnak az emlékét.


Richard Gere és Diane Lane a film egyik jelenetében


A történetből 2008-ban készített filmet George C. Wolfe, Diane Lane (Adrienne Willis) és Richard Gere (dr. Paul Flenner) főszereplésével. Örök igazság, hogy egy könyv elolvasása után nem szabad megnézni a belőle készült filmet. Ez a tétel most is igazolódni látszott.
Az amúgy sem túl eredeti történetet a film ha lehet még laposabbá tette. A valószínűtlenül szép környezetben a két főhős még a szenvedélyesség látszatát is elkerülve talál végül egymásra. A viharban szépen kibeszélik addigi életük minden kínját és szenvedését, majd szeretkeznek egyet. Ezek után úgy érzik, hogy akkor most már holtomiglan-holtodiglan. Az addigi megtört és boldogtalan Adrienne kivirul, szinte új életre kel. Az addig zárkózott és jégszívű Paul pedig a világ legszerethetőbb embere lesz. Meglepő, vagy inkább mulatságos?

A könyv és a belőle készült film végtelenül sablonos. Minden jelenet, minden párbeszéd, a szereplők minden mozdulata előre kiszámítható. A nézőt az égvilágon semmilyen meglepetés nem éri. A történet a már megszokott hollywoodi mederben folyik és ezen a két - egyébként remek színész - főszereplő sem tud egy fikarcnyit sem változtatni. A film egyetlen értékelhető része a környezet, amiben játszódik.

A könyv olvasása és a film nézése közben egyre inkább rémlett egy másik történet. Egyre inkább két másik arc sejlett. Meryl Streep és Clint Eastwood arca. Ők szinte szóról szóra ugyanezt a történetet játszották el 1995-ben. A különbség pusztán annyi, hogy a Szív hídjai című filmben a két színészlegenda önmagából tudott hozzátenni annyi pluszt a történethez, hogy az mégsem lett sablonos és felejthető. Gondoljunk csak arra a jelentre, amikor Meryl Streep szorongatja a kocsi kilincsét, vívódva addigi élete és egy új élet lehetősége között. Annyi érzelmet, mint amennyit Streep abban a mindössze kettő percben közvetít, az Éjjel a parton kilencvenhárom percében összesen nem találunk.

Nicholas Sparks nyilván nem alkotta meg az irodalomtörténet eddigi legkiemelkedőbb darabját és valószínűleg a film sem fog bekerülni a felejthetetlen művek sorába. Mégis, érdemes megfontolni és magunkévá tenni a gondolatot, amelyet mindkét mű közvetít: a boldogsághoz sosincs túl késő.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei