2009. április 1.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ben Myers: Green Day - Amerikai idióták és az új punkrobbanás

A napokban került a boltokba Ben Myers könyve, ami az amerikai második punkhullám egyik legismertebb csapatáról, a Green Day-ről szól, és egy olyan korszakról, amelyben a zenekar létrejött, majd megcsinálta a szerencséjét. A Green Day egy olyan csapat, ami a népszerűség ellenére a mai napig megosztja a punktársadalmat, és a rockzenét.

Három fickó bukkan fel a kilencvenes évek elején, egy szubkultúrával nyakon hintett, punk és rock közösségekben edződött közegből, aztán kilépve a rivaldafényre, meghódítják az egész világot. Ám hogyan is kezdődik a történet? Honnan indult el világhódító útjára a Green Day , és milyen jelentőséggel bírnak, hogy egy angol újságíró, és költő, tollat ragadjon, és két száz oldalt szenteljen nekik? Egy fiatal csapatról van szó, még egyikük sem töltötte be a negyvenedik életévét, és máris úgy emlegetik őket, mint a kilencvenes évek punk-reneszánszának előidézőit, akiknek aztán paradox módon ennek a mozgalomnak a bukását is köszönhetjük.

Myers a kezdetektől indul, és a részletes leírás, ami Billie Joe Amstrong, Mike Dirnt és Tree Cool történetét hivatott elmesélni, ám ez nem csupán pályakép, hanem korrajz, kulturális ismeretterjesztés - ami nem véresen komoly társadalmi kórkép, de azért több, mint egy háromakkordos dal, vagy egy langyos sör, ami egy spangli elszívása után csúszik le az ember torkán. Az olvasmányos kezdetek, amiből megtudjuk, honnan jött a Green Day, tulajdonképpen nem is a zenekarra fókuszál, hanem annak környezetére - és ez nagyon is rendben van. Sokkal érthetőbbé válik a zenekar attitűdje, gondolkodása, zenei világa, miután Myers oldalakon keresztül, könnyed stílusát megcsillogtatva leírja egy olyan világ és kulturális közeg paramétereit, és mesél annak jelképes figuráiról, ahonnan ez a három srác elindult a világhírnév felé.

Némi humor, irónia, saját élmények belecsempészése, és rengeteg zene: Myers tudja, mitől döglik az a bizonyos légy, ám azért vannak hiányosságok, de mint tudjuk, semmi sem lehet tökéletes, semmi sem lehet fekete és fehér, ha a punkról, mint műfajról, és mint életformáról beszélünk. A könyv szerzője a zenekar rajongója, ez rendben is van. Kiderül a könyvből, hogy újságíróként többször is lógott velük, és talán van némi elfogultság is, ám ez is rendben van. Ami viszont mindenképpen Myers írói rálátása és objektivitása mellett szól, az az, hogy nem emeli piedesztára a csapatot, így rávilágít annak néha koránt sem hízelgő oldalaira. Nem kell rosszra gondolni, nem szaftos, sötét titkokról van szó, hanem a Green Day szerepéről, ami ugyan elindította - illetve újra mozgásba hozta nemzetközi szinten - a punk mozgalmat, de később az őket majmoló zenekarok hatására el is korcsosult a műfaj, és már lehetet is skandálni, miközben a nyálas Blink 182 mászott ki az MTV egyik koncepciótól vibráló monitorjából, hogy a Punk halott.

Mindennek ellenére Myers könyve betekintést enged a sör, a fű, a pizza, a végeláthatatlan koncertek élményeiből "felcseperedő" három fiú zenekari életébe, akik végigjárták azt az utat, amit a szerző szerint minden zenekarnak meg kellene tennie, hogy a zenéjükben érezni lehessen az egyéniséget, és nem a menedzselés egyetemen tanítható, amúgy súlyos dollárokban mérhető "igényességét". Talán nem véletlen, hogy a könyv a zenekar korai szakaszára sokkal nagyobb hangsúlyt fektet, mint a 1994-es Dookie című lemeze utáni időszakra, hiszen a formálódás, az igazán nagy dolgok ekkor történtek, a hírnév egy kissé háttérbe szorította mind a zenekart, mind azt a fajta kultúrát, amit a Green Day képvisel. Azért nem kell temetni, nem halt meg senki - na jó, a punk halott, de élőhalott -, és ha magával ragad minket Myers könnyed stílusa, mi sem fogunk céltáblára lövöldözni, és nem vádolunk senkit sem, legfeljebb a nagy lemezcégeket, akik azon vannak, hogy megöljék a zenét, és valami egészen más dolgot próbálnak lenyomni a torkunkon. A Green Day estében koránt sem erről van szó.

Aki általános értelemben vett Green Day rajongó, annak mondanom sem kell, kötelező darab Myers munkája, de személy szerint én azoknak is ajánlanám, akiket érdekel egy adott térség szubkultúrájának kicsírázása, és akik kissé behatóban akarják tanulmányozni az amerikai punk egyik régiójának "hierarchiáját". És az se dobja sarokba a könyvet, aki jól akar szórakozni: tudom, elcsépelt szavak ezek, mint minden jól bevált dolog - akár a sör, akár a pizza, vagy a rock n’ roll.

***


Ben Myers: Amerikai idióták és az új punkrobbanás
Kiadó: Silenos
Kiadás éve: 2009
Fordítási munkálatokat vezette: Horváth Balázs
Ára: 3200 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei