2009. április 9.Dodé Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Bitó László: Áldott vagy Káin - Eszmények és vágyak története

Bitó László 1956-ban menekül Amerikába, ahol felvételt nyer a Bard Collegeba, majd az egyetem elvégzése után orvoskutató, és a Columbia Egyetem professzora lesz. Orvoskutatóként 3 könyve és több mint 100 publikációja jelenik meg. Miután visszatér Magyarországra inkább irodalmi és közéleti témájú írásai is jelennek meg.

Bitó László első jelentős irodalmi sikerét az Ábrahám és Izsák című regényével érte el, melyet több nyelvre is lefordítottak, és Budapesten színpadra is állították.

Negyedik Bibliai ihletésű regénye a napokban jelent meg Áldott vagy, Káin címmel.

Ez a regény nem próbál beállni a különböző bibliaregények sorába, nem próbálja hősének a Bibliában nem leírt éveit ábrázolni, amiről semmit nem tudunk, csak sejteni lehet, hanem megpróbálja őket más korokkal és azok eszméivel összekapcsolni.

A regény a kiűzetéssel kezdi elmesélni Ádám és Éva fiának történetét. Ábel rátámad apjára, Ádámra, mert féltékeny rá. Legalábbis azt gondolja, hogy őmiatta nem kerülhet közelebb Évához, aki Ádámot és Káint is magához engedi. Ábel azonban csak megsebesíteni tudja apját, mert Káin közbelép és végez vele. A Kert Ura mikor megtudta, hogy Káin megölte öccsét elűzi őt, és így jut el Nód városába, ahol a nők uralkodnak, nem úgy a Kertben, ahol a Kert Urának egyik átka Éva felé az, hogy Ádám uralkodik rajta.

Bitó regénye több esetben is a felvilágosodás gondolatait közvetíti. Az egyik épp a Kert és annak Ura, akiről Káin Nód földjén hall egy történetet, miszerint egy idős ember, Matúzs, egy fiút és egy lányt vitt el egy szigetre. A gyerekek abban a hitben nőnek fel, hogy ők az első emberpár. A másik felvilágosodáshoz kötődő szál a kígyó állati vagy emberi léte. Bitó szerint nem lehetett állat, mert hogyan beszélhette volna rá Éváékat, hogy egyenek a tudás fájából.

Ahogy Heller Ágnes írja a könyv utószavában, ez a regény egy ellenmese: "Nem élettapasztalatainkat, hanem eszményeinket és vágyainkat foglalja történetbe. Azt akarja láttatni velünk, hogy milyenek lehettünk volna." Bitó nem átírni akarja a Bibliát, mert az nem lehetett, úgy ahogy le van írva, hanem megpróbálja helyettesíteni egy ellenmesével.

***


Bitó László: Áldott vagy, Káin
Kiadó: Argumentum
Megjelenés éve: 2009
Ára: 2800 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei