2009. április 29.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tony Curtis: Hollywood hercege - Egy klasszikus mozisztár memoárja

Újabb hollywoodi sztáréletrajz jelent meg, Tony Curtis önkezével vetette papírra nem mindennapi életét a találó Hollywood hercege címen. Az önéletrajzi regény a könyvfesztiválra jelent meg, különlegesség, hogy ezért a világon elsőként magyarra fordították le.

Az elmúlt évben Tony Curtis egy fiatal sportújságíró segítségével papírra vetette életét, és nem kétséges, bőven volt miről mesélnie.

A 84 éves színész különösen kedves sok magyarnak, és nem csak a filmes alakításai miatt, hanem magyar származása miatt, szülei Mátészalkáról vándoroltak ki Amerikába. Azért az előbbi miatt sem kell szégyenkeznie, több, mint százhúsz film szerepel a neve mellett, melyek közül máig a legismertebbek és a legnépszerűbbek a vígjátékai, a Van aki forrón szereti és a Minden lében két kanál. A Hollywood hercege azonban elsősorban nem a karrierjéről szól, hanem a nehéz gyermekkorról és egy klasszikus mozisztár magánéletéről.

A sármos nagyvilági férfit Tony Curtis nem csak a filmvásznon alakította nagy sikerrel, hanem az életben is. Klasszikus mozisztárként él: a barátai közé sorolta Frank Sinatratát vagy John Kennedyt is, állítása szerint viszonya volt Marilyn Monroe-val, minden évtizedben újra megnősült, jelenlegi felesége 45 évvel fiatalabb nála. Máig sugárzik a kék szeméből az energia, amit ráunva a filmezésre mostanában a festészetben él ki.

De a fényes felszín mögött ott van az árnyék is, Tony Curtisnek lett volna miről hallgatnia: a gyerekkori tragédiákról, a nőügyeiről, a betegségéről. Mégis a Hollywood hercegében nyíltan mesél mindenről, megkapó lehet ez a nyíltság és őszinteség. A regény pontosan olyan, mint a színészről élő kép: szórakoztató, kalandos, szenvedélyes, egy könnyed tavaszi olvasmány.

***


Tony Curtis: Hollywood hercege
Kiadás éve: 2009
Kiadó: Alexandra
Ára: 3699 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei