2009. május 23.Dallos Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Bonnie és Clyde igaz története

Pontosan 75 évvel ezelőtt, 1934. május 23-án, délelőtt 9 óra 15 perckor Louisianaban meghalt a világ egyik legismertebb bankrabló párosa, Bonnie Parker és Clyde Barrow. Kettősüket Arthur Penn 1967-es filmje tetté halhatatlanná, melyben Faye Dunway és Warren Beatty játszotta a fosztogató duót.

Bonnie és Clyde igaz története azonban merőben eltér a hollywoodi fantáziától, amire két újonnan megjelent könyv is rávilágít.

Haláluk is meglepően erőszakos volt. Azon a napon az akkor mindössze 25 éves Clyde vezette Ford típusú autójukat. Bonnie pedig egy szendvicset majszolgatott mellette. Gibsland közelében megálltak, hogy üdvözöljék bandájuk egyik tagjának édesapját. Ott azonban csapda várta őket. Egy hat főből álló katonai csoport állt lesben és figyelmeztetés nélkül tüzet nyitottak a fiatal párra.

A menekülésre esélyük sem volt. Clyde azonnal meghalt, amikor egy golyó eltalálta a fejét, szinte leszakítva azt. De Bonnie csak megsérült. Sikítozni kezdett, mire a korábbi Texas Ranger, Frank Hamer közvetlen közelről kétszer rálőtt a 23 éves lányra.A bankrabló duót közel két év menekülés után kapták el, s a helyszín hamarosan bizarr cirkusszá alakult át. Szuvenír vadászok lepték el a kocsit. Volt aki egy bicskával akarta levágni Clyde ujját, egy másik pedig a bal fülét. Bonnie vértől elázott ruhái eltűntek, akár csak néhány tincs a hajából.

Bonnie és Clyde Fordját a közeli Arcadia-ba vontatták, de a bolond show ott sem ért véget. 12 órán belül a 2.000 lakosú városkába 12.000 ember érkezett az állam minden pontjáról, hogy megnézzék a törvényen kívüli páros holttestét.

Hamer és az emberei egész fegyverarzenált találtak az autóban. Automata fegyverek és pisztolyok kerültek elő, valamint az a tizenöt hamis rendszám, amit Clyde a hatóságok megtévesztésére használt. Később mindezeket szuvenírként értékesítették. A Fordban megtalálták Bonnie Parker ruháit és szaxofonját is, amelyeket Hamer szintén magához vett és még a lány családjának kérésére sem adta vissza, hanem azokat is eladta.

Még - ahogy akkoriban nevezték - a Halál Autó is egy kisebb összetűzés tárgyává vált. Annak ellenére, hogy a Fordot Bonnie és Clyde a kansasi Ruth Warrentől lopta el, Arcadia helyi seriffje, Henderson Jordan azt állította, hogy az övé volt.

A két fiatal temetésén rengetegen vette részt. Sőt, még volt olyan is, aki pénzt ajánlott fel Clyde édesapjának azért, hogy megkaphassa a fiú holttestét.

Jeff Guinn, amerikai riporter, új könyvében igyekszik eloszlatni a duó körüli rózsaszín felhőket. Példának állítja a Bonnieról elhíresült képet, melyen a lány szájában szivarral, kezében pedig pisztoly pózol a kamerának. A valóságban azonban Bonnie nem dohányzott és szinte biztos, hogy életében nem sütött el egyetlen fegyvert sem. Clyde csak azért készítette róla a fényképet, hogy fenntartsák a gengszter mítoszt.

Kettejük igazi énje a lehető legtávolabb állt a Faye Dunway és Warren Beatty által alakított párostól. Hogy csak a legalapvetőbb különbséget nézzük, Clyde azért hordott kalapot, mert olyan alacsony volt, hogy ezzel próbált némiképp magasabbnak látszani…

Sőt mit több, mind a ketten sántítottak. Clyde 1932-ben elvesztette a nagy lábujját és a második ujjának egy részét. Ugyanebben az évben Bonnie lába is súlyosan megsérült egy autóbalesetben. A kocsiban ragadt, amikor az kigyulladt és a kiömlő akkumulátor sav egészen csontig égette a lábát. Életének utolsó 18 hónapjában alig tudott járni. Inkább csak ugrált, vagy Clyde cipelte őt.

Életük fényévnyire volt a csillogástól Éjszakáról éjszakára a lopott autók hátsó ülésén aludtak mélyen elbújva az erdők rejtekében. Hideg húst és babot ettek konzervdobozokból. Még bankrablónak is csapnivalóak voltak és ezt ők is tudták.Mégis, hogy tudták megbabonázni egész Amerikát?

Bonnie Elizabeth Parker 1910. október elsején született egy texasi család második gyermekeként. Édesapját négy éves korában veszítette el. Édesanyja ezután nyugat Dallasba költöztette a családot, amit akkoriban az ördög tornácaként emlegettek. Hiába voltak szegények, Bonnie okos volt, szép és igen erős. Az iskolában hamarosan észrevették, hogy igen tehetséges versíró, sőt ő volt az, aki a helyi politikusok szónoklatai előtt "bemelegítette" a közönséget.

Az álma a Broadway csillogása volt, ez azonban nem vált valóra. Mindössze tizenhat éves volt, amikor hozzáment Roy Thortonhoz, egy környékbeli férfihoz. A házaspár 1929-ben különköltözött, azonban soha nem váltak el hivatalosan. Bonnie még halála napján is viselte Thorton jegygyűrűjét.

Clyde Chestnut Barrow szintén szegény családban látta meg a napvilágot 1909. március 24-én, egy hétgyermekes család ötödik csemetéjeként. Az autóbolond fiatalt először 1926-ban tartóztatták le, amikor elfelejtett visszavinni egy kölcsönzött autót. Másodjára testvérével, Buckkal együtt csukták börtönbe, pulykalopásért. Innentől már csak egy lépés volt az autólopás.

Barrow kisebbik testvére ekkoriban alapította meg a Barrow bandát, amelynek Buck és felesége, majd Clyde és Bonnie is a tagja lett.

1930 januárjában Clydeot egy barátja meghívta egy összejövetelre. Itt találkozott először Bonnie-val. A lány barna hajával és szemével azonnal elbűvölte őt.

Két hónappal találkozásuk után Clyde börtönbe került és a következő két évet ott töltötte. A börtönben nehéz élete volt. Többször is megverték, fő bántalmazója Ed Crowder volt, akit később Clyde agyonvert egy vascsővel. Mivel azonban egy rabtársa magára vállalta a gyilkosságot, soha nem bűnhődött meg érte.

Nem sokkal később veszítette el Clyde a lábujjait. Tulajdonképpen saját maga vágta le őket egy baltával, annak reményében, hogy így kiszabadulhat a börtönből. A sors iróniája, hogy öt nappal később egyébként is szabadult volna.

Újra találkozva Bonnie-val mindketten csatlakoztak a Barrow bandához, azonban nevükhöz csak kisebb rablások fűződnek. Kísérleteik, hogy nagy pénzt kaszáljanak, mindig kudarcba fulladtak. Egy kockázatos bankrablás során például alig két dollárt zsákmányoltak.

A bandát 1933. júliusában nem messze Kansas Citytől körbe vette a rendőrség. Ekkor megmenekültek, habár Buck és a felesége is megsérült. Hat nappal később újra rajtaütöttek a bandán. Bonnie és Clyde ekkor is szerencsésen megmenekült, de Buck ezt a kalandot már nem élte túl.

1934. januárjában kockázatos kalandra vállalkoztak: kiszabadítottak négy foglyot abból a börtönből, ahol korábban Clyde is raboskodott. A támadás során megöltek egy őrt. Ez volt a közvetlen kiváltó oka annak, hogy a texasi rendőrség, élükön Frank Harmerrel, hajszát indított a Barrow banda után.

A kiszabadított foglyokból hárman csatlakoztak a bandához. Köztük volt az a Henry Methven, aki egy évvel később megölt két benzinkutast Texasban. Habár Methven később bevallotta a gyilkosságokat, a nyilvánosság mégis a híres párosnak tulajdonította őket és közvetve ez okozta a halálukat is.

Methven kiszabadítása megpecsételte Bonnie és Clyde sorsát. Nem pusztán az általa elkövetett gyilkosságok sározták be a nevüket. De az ő apja volt az is, aki Gibslandnél tőrbe csalta őket cserében fia szabadulásáért.

75 éve, azon a meleg, májusi reggelen Bonnie és Clyde végleg beírta nevét a gengszter történelembe. Életük igaz történetét egyelőre csak angolul lehet olvasni, de bízzunk benne, hogy hamarosan hozzánk is megérkezik a könyv, amely megmutatja a hollywoodi mese mögött rejtőző valóságot.

***


Szerző: Jeff Guinn
Cím: Go Down Together: The True, Untold Story Of Bonnie & Clyde


Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
LollyLeander 2014-06-16 11:49:30
Bárcsak itt lenne már a könyv :) elégé felkeltette az érdeklődésem .:D
nem
regisztrált
liana 2014-06-09 15:31:27
igaz szerelem,ami köztük volt.
nem
regisztrált
Luca 2014-04-10 21:26:15
És a szöveget pontozom 10/10 100% nekem ez így jó! kiváló igaz szöveg.
nem
regisztrált
Luca 2014-04-10 21:21:46
De attól hogy,"Bűnözők,, voltak attól ők nem tehetnek róla. A banda tehet. ha nem hiszitek el járjatok utána nagyon jó lett a történet sokat olvasok róluk mivel szeretném megtudni minden egyes ,lépésüket,gondolataikat,zenéjüket, rablásokat... engemet nem érdekel hogy kik voltak ők valóban. engemet az érdekel belülről kik voltak. és nem hinném hogy így meg kellet volna őket alázni Bonnie and Clyde sok szerencsét fent avagy lent! :) :D
nem
regisztrált
Luca 2014-04-10 21:15:12
Nagyon sajnálom Bonnie-t öt barátomnak ismertem volna meg Clyde kitartó barát lehetett volna de nekem tetszett a mese és remélem jön a magyar változata is! :) :D
nem
regisztrált
Frank 2014-03-07 00:56:03
A hivatalos jelentés szerint Clydeban 17, Bonnieban 26 lövést számoltak össze és később gond volt a balzsamozásnál, mert olyanok voltak mint a szita. Bár Hamer valóban belelőtt Bonnieba még párat közelről, a lány már akkor valószínűleg nem élt.

http://www.biography.com/blog/bonnie-and -clyde-9-facts-lifetime-movie-video
nem
regisztrált
Rend legyen 2014-01-22 13:53:28
Nem tudunk eleget arról a kultúráról ahol ez a történet játszódott. Hogy gondolta ez a két fiatal, hogy rabolni, ártatlanul embert ölni, jajkiáltást másokban előidézni mondjuk annyi mintha a társadalom ügyét is elősegítő értéket teremtő munkába indulni például almát szedni. A jót és a rosszat már ott is külön kezelték, ráadásként fegyverrel pózolni és így kétes hírnevet ,áhítani mi ebben a dícsérendő ? És ha a te kedvesed fejét lövi szét,két gyerek apját ? Ja! Akkor más az ábra ? Ezek ellen minden eszköz bevethető, hogy valamennyi nyugalmunk legyen az említett alma szedéshez. Áldozataikat sajnálom.
nem
regisztrált
Nyafika 2013-08-18 11:08:40
Igazi lúzerek voltak. Piti kis emberek, akik próbáltak valami nagyot csinálni. A film viszont jó, csak kár, hogy a hülye jenkik mindent átírnak....még a történelmet is.
nem
regisztrált
barry 2013-08-17 23:25:31
Nos, én nem is tudom, valahol nem tudom én se sajnálni őket, ugyanaz volt mint John Dillingerel vagy a franciák esetében Jacques Mesrine esete. Voltak börtönben, de semmit nem változtak kicsit sem, mert fogták magukat és megléptek és tovább raboltak, és végül golyót kaptak, mint a bűnözőknél szokás, akik így élnek. Szóval attól függetlenül hogy fiatalok voltak, meg minden nem tudok szimpatizálni velük, azzal ahogy éltek, azzal meg pláne nem.
nem
regisztrált
tatu 2012-12-09 20:57:49
Én nem értem azokat, akik sajnálják őket. Olyanokat követtek el, hogy nem érdemlik meg, hogy bárki is őket sajnálja. asdf: megértelek, de Stohl azért kapott 6 hónapot, mert híres tévés szereplő. Mondjuk ha a nyilvánosság nem nekik tulajdonította a gyilkosságokat annak ellenére, hogy az igazi tettes már bevallotta, akkor csak hosszú év börtönbüntetést kaptak volna.
nem
regisztrált
Mikrobi 2012-11-24 09:43:42
Szerintem szentté kéne avatni őket. Vértanúhalált haltak a gonosz pogány rendőrök kezétől!
nem
regisztrált
bog 2012-08-12 08:17:20
Én azokat az embereket sajnálom, akiknek miattuk kellett meghalniuk.
nem
regisztrált
asdf 2011-11-06 22:13:19
most nem azért, de aki hülyére veszi a rendőröket az kap 10 éveket vagy szó nélkül megölik... drága sthol bucink kap 6hónapot??? :O hogy is van ez??? ^.-
nem
regisztrált
abafi 2011-06-24 08:03:00
tényleg nem normális dolog sajnálni őket!
nem
regisztrált
Durca Marci 2011-06-05 15:55:53
Meg ne sirassátok már a közvezélyes bűnözöket! Nem vagytok normálisak, gyerekek!
nem
regisztrált
annie 2011-03-05 20:11:51
Én is sajnálom őket, több oldalon is azt olvastam, hogy figyelmeztetés nélkül nyitottak rájuk tüzet, ami felháborító, még akkor is ha bűnözőkről van szó. Ami a temetést illeti, tényleg szégyen és gyalázat figyelmen kívül hagyni a végakaratukat,
nem
regisztrált
zorro 2010-07-22 14:38:56
Az igazság oda át van, a valóságot sosem tudjuk meg.
Valójában teljesen mindegy mi történik, csak a fontos , hogy jól szórakozzunk.
nem
regisztrált
Beki 2009-11-18 10:02:59
eszméletlen h milyen rózsaszin ködöt képes létrehozni hollywood.s a leggusztustalanabb a meggazdagodni akaró katasztrófa turisták..brrr..am nagyon jó a cikk:)
rem ham olvashatom a könyvet.
nem
regisztrált
Điamond 2009-10-09 22:24:47
Furcsa, hogy pont egy gengszter páros lett ennyire híres. Én nagyon sajnálom őket mert nem így kellett volna meghallnijuk. Én mindig is úgy érezdtem, hogy olyan vagyok mint Bonnie és ez a részletes leírás után egyre inkább.
nem
regisztrált
Claire B. 2009-10-01 14:36:44
Egyettértk!Szerintem is joguk lett volna hozzá!
nem
regisztrált
Tsiga 2009-09-17 16:39:32
Na végre egy rendes leírás:) Már régóta keresek egy magyar oldalt ahol részletesen le vannak írva a történtek. Habár több oldalon is azt olvastam, hogy Bonnie keze égett majdnem csontig az autóbalesetben, de ettől függetlenül lehetett a lába is mellé :) Mindenesetre én sajnálom a páros, főleg Bonniet, és akármit is tettek szerintem joguk lett volna hozzá, hogy közös temetőbe temessék el őket.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei