2009. szeptember 25.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Stepheng King: Blaze - Egy regény az íróasztalfiókból

"Mi vagy te Blaze? Lehajtotta a fejét - Hülye vagyok." Stephen King új-régi regénye a szellemileg visszamaradott Clayton Baisdell Jr története, aki megpróbálja végrehajtani a nagy emberrablást, egyedül, mentora nélkül. Ezúttal nem a horror, hanem a krimi műfajában alkotott.

Stephen King a legnépszerűbb kortárs író, akinek műveit legtöbbször nem szépirodalomként tartják számon, de ez nem érdekli az olvasók millióit, akik a remek, csavaros történetekért, jó ötletekért, hiteles lélekábrázolásért szeretik.

King már egyetemi tanulmányai után, angoltanári és mosodai munkája mellett írt regényeket, még mielőtt befutott volna. Összesen hét alkotása született az 1970-es években, melyeket később Richard Bachman álnéven jelentetett meg, és csak jóval később lepleződött le a szerző valódi kiléte. Erre úgy emlékszik vissza, hogy akkor két emberként élt és alkotott. Ezek közül az művek közül hármat még nem fordítottak le magyarra, kettő nagy siker volt itthon is, és egy nemrég került a könyvesboltokba.

A Blaze több mint harminc évig pihent egy fiókban. Clayton Baisdell, alias Blaze egy családi tragédia miatt nem teljesen egészséges, tagbaszakadt, de szelíd, lassú észjárású huszonéves férfi. Foglalkozása szerint emberrabló, vagyis inkább emberrabló segéd, társával gazdag családok gyermekeiért kérnek váltságdíjat. A könyv fejezetei egymás mellett mutatják be a fiatalkorát, a múltját, hogyan vált azzá, aki, amikor apja háromszor lökte le a lépcsőn és a nagy balhét, egy csecsemő elrablását. Egyre mélyebben gabalyodik bele az eseményekbe, egyre inkább megszereti a kisfiút, és egyre világosabb, hogy nem kerülhet ki jól, sőt valószínűleg élve sem az eseményekből.

Stephen King harminc évig őrizgette a Blaze kéziratát egy fiókban, volt hogy elővette, de mégsem ítélte használhatónak és ismét félretette. Végül 2007-ben kiadta a kezéből, de úgy hogy a regény első száz oldalát teljesen átdolgozta. A regény megmutatja mi Kint erőssége: a történetmesélés, ami az időbeli ugrálások miatt a Blaze esetében különösen lebilincselő. Rossznyelvek vádolhatják Kinget azzal, hogy csak az ihlet hiányát leplezi egy régi írása kiadásával, de optimistább vélemény John Steinbenck Egerek és emberek című regényéhez hasonlítani, a téma adja magát, hogy ugyanolyan jó-e, azt döntse el ki-ki maga. Végül is Stephen Kinget sosem a kritikusok ítélték meg, hanem a hatalmas olvasótábor, azzal pedig valószínűleg a Balze esetében sem lesz gond.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei