2009. október 14.Mader Bea
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Csaplár Vilmos: Igazságos Kádár János

Mindenkinek van egy általa kialakított képe Kádár Jánosról, amit benyomásokból, emlékekből gyúrt össze. Csaplár Vilmos Igazságos Kádár János című regényében bemutatja a saját változatát: igaz, az általa megalkotott első titkár jócskán eltér a valóságostól, már-már a mesebeli Mátyás királyra hasonlít.

"Kádár János" tökéletesen irányítja az ország életét, aktívan részt vesz a politikában, kicsit akár a saját kedvére is formálja azt; időnként pedig megszökik a kötelezettségek és a testőrei elől, s a hétköznapi emberek életét éli: eszik egy kis körömpörköltet fröccsel valamelyik kocsmában, kvázi álruhában. Az élete viszont nem mindig egyszerű és örömteli, hiszen sokan megnehezítik számára: felesége minden héten elszökik egy tiltott helyre, a világforradalomért küzdő elvtársak disznók százait zavarják át a vasfüggönyön, míg mások engednek a "kovács-elvtársi" vágyaknak és Marilyn Monroe-t imádják, s mindeközben megőrjíti az országot egy kicsi, ismeretlen, lila virág. De soha senki nem tud túljárni Kádár János eszén. Ő mindenről tud, mindent a legmegfelelőbb módon intéz el. Szívügye a Párt, a munkásság és a pontosság.

Csaplár Vilmos felejthetetlen "mesét" mond nekünk, ami tele van humorral és iróniával. A regényben a fiktív keveredik a valósággal, méghozzá tökéletes arányban. Visszaköszön az elmúlt kor, az akkori életérzés, s elkerülhetetlen, hogy ne képzeljük időnként oda, a szokatlan történetek középpontjába a valódi Kádár Jánost.

***


Csaplár Vilmos: Igazságos Kádár János
Kiadó: Kalligram Kiadó
Oldalak száma: 216
Kiadás éve: 2006
Ára: 2400 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei