2009. október 15.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Megjelent a 6. Galaxis útikalauz stopposoknak

1979-ben Douglas Adams és Galaxis útikalauz stopposoknak első része megváltoztatta a sci-fi irodalmat, nem is beszélve az ezt követő négy folytatásról. Tizenhét év szünet után most egy másik szerző, Eoin Colfer tollából megjelent a hatodik rész, amit várakozás és kétkedés előzött meg.

A Galaxis útikalauz stopposoknak hallatlanul figyelemreméltó és elképesztően sikeres könyv, mondja Douglas Adams a regényben, még talán nem is sejtve, hogy teljesen igaza lesz. Nem elég, hogy megmondja a választ a világ legfontosabb kérdésére: 42, egy új műfajt is teremtett, a sci-fi komédiát, ahol a legdöbbenetesebb Eoin Colfer sületlenségek keverednek a világ furcsaságainak kritikájával, olyan szórakoztató és tanulságos formában, hogy már van iskola, ahol ajánlott olvasmány.

Douglas Adams beleírta magát - nem csak - az angol irodalomtörténetbe, már csak azért is, mert az ő nevéhez fűződik a világ egyetlen öt részes trilógiája. A szerző 2001-ben elhunyt, így hiába mondta, hogy az öt szerencsétlen szám, nem volt lehetősége elkészíteni a hatodik kötetet. Az első megjelenés harmincadik évfordulójára döntött úgy a kiadó, hogy megkísérli a folytatást egy új szerzővel. Az új regény az ...És még valami címet viseli, és alkotója Eoin Colfer, aki iskolás kora óta nagy rajongója a Galaxis útikalauznak, és maga is sikeres bestseller író, bár Artemis Fowl, a csodagyerek történetei inkább a fiatalabbakhoz szólnak.

Mellette szólt, hogy Douglas Adams özvegye is remek írónak tartja, és teljes mellszélességgel támogatta a döntést. Eoin Colfer mégis nehéz helyzetben volt, mert hatalmas elvárásokkal kellett megküzdenie, a Galaxis útikalauz stopposoknak hatodik részének megírásakor: egy legendával kellett felvennie a versenyt. Ráadásul köztudott, hogy ritkán sül ki jó abból, ha egy szeretett művet valaki folytat, mert egyszerre várják tőle, hogy ne utánozzon, de ne is változtasson rajta.

Ebben az esetben a szerző ugyan változott, de a szereplők maradtak, visszatér Arthur Dent, Trillian, Ford Perfect, Marvin a depressziós robot, de megjelenik Arthur lánya, Random is és néhány isten is. Colfer az egyetlen jó megoldást választotta: nem egyszerűen utánozni akart. Hibák és a paródia érzése nélkül tudta visszhangozni Adams stílusát, könyveinek ritmusát és humorát úgy, hogy nem félt belevinni a saját egyéniségét és logikáját is. Külön érték, hogy figyelembe veszi a való világban lezajlott változásokat is, és felhasználja a regényben.

Az ...És még valami egyenlőre csak angolul kapható, de a 2009. október tizenkettedike a rajongók szemében piros betűs ünnep, végül a kétkedés felett győzött a lelkesedés. Erre való tekintettel valószínűleg a magyar fordításra is sor került előbb-utóbb, és már szó van további Galaxis útikalauz regényekről is. Ez olyasmi, amire érdemes várni, aminek érdemes adni egy esélyt. Az ...És még valami és Eoin Colfer továbbviszi a történetet sokak örömére, és hátha hozzáad még valami újat és értékeset is.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2018 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei