2009. november 18.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szu Tung kapta a legnagyobb ázsiai irodalmi díjat

Szu Tung kapta meg a Man Asian Literary Prize ezzel a legnagyobb ázsiai irodalmi díj 2009-ben Kínába került. Tung The boat to Redemption című regénye egy kommunista hivatalnok története, aki fiával egy hajóra költözik, miután forradalmár felmenője hazugságnak bizonyul.

A Man Asian Literary Prize nevű irodalmi díjat 2007-ben alapították olyan ázsiai regények számára, melyek még nem jelentek meg angol nyelven, így esélytelenek a nemzetközi elismerésekre. Az ezután valószínű külföldi sikerek mellett díj 10 ezer dolláros anyagi juttatással is jár. Idén jelöltek között volt Szu Tung, három indiai alkotó és egy filippínó szerző is.

Szu Tung The Boat to Redemption (magyarul nagyjából Hajó a megváltásba) című regényéért hétfő délután vehette át az elismerést és a közel 1,8 millió forintot. Az ír, indiai és kínai tagokból álló zsűri egy "varázslatos pikareszkregénynek nevezte" a Boat to Redemption, mely "Egy politikai tanmese, ami egyaránt tragikus és komikus, egy parabola az utakról, amit életünk során megteszünk, a távolságról a vágyaink hajója, és az elérhető szikár föld között."

Szu Tung korábban a Wives and Concubines című novellájával vált ismertté, ebből készült a Vörös lámpások című film. Második regénye, a My Life as Emperor magyarul is megjelent Így éltem császárkoromban néven.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei