2009. december 20.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Adjunk könyvet karácsonyra 3. rész - Szórakoztató irodalom

Az olvasás lehet a legjobb értelemben vett szórakozás is, egy jól megírt, szórakoztató könyv pihentet és felüdít egyszerre, legyen az szerelmes, háborús vagy történelmi regény. Ha a karácsonyfa alatt van, akkor különösen jó, mert az ünnepek alatt segíti a kikapcsolódást.

A szép és a praktikus könyvek után a szórakoztató irodalom lehet az igazán népszerű ajándék, mert akármit mond is az ember, egy fárasztó nap után a legjobb valami olyat olvasni, ami nem bosszantóan rossz, érdekes, de mégis pihentető. Nagyszerű megoldás minden igényre akad, de a témakörben van talán a legnagyobb különbség a férfi és a női olvasók között, mert míg előbbiek inkább kalandot és az izgalmakat, utóbbiak a könnyeket, nevetést, romantikát keresik ezekben a kötetekben.

A történelmi regény az erősebbik nem kedvencei közé tartozhat, igen népszerű ez a műfaj, mert félúton rekedt az ismeretterjesztés és a szórakoztatás között, ami szerencsés esetben azt jelenti, hogy mindkettőnek az erényeiből hordoz magában valamit. Más szemmel olvassa az ember annak a biztos tudatában, hogy megtörtént, és valószínűleg egy átlagos felnőttnek több történelmi ismerete van ezekből a regényekből, mint a hajdani órák emlékeiből. Robert Graves író, költő és az ókor szakavatott ismerője, aki mindezt a tudást öntötte bele Az én, Claudius és a Claudius, az Isten című regényeibe. A híres, vagy inkább hírhedt római császár életét írja le egyes szám első személyben, cinikusan, nagyszerű megfigyelésekkel. Claudius bejáratos mindenhová, mindenkit ismer, de senki sem veszi komolyan, bolondnak tartják, általa Graves színesen írja le ennek a kornak és a császári udvarnak a bűneit, szenvedélyeit, kiegészítve fiktív, de hitelesnek tűnő kordokumentumokkal.

Időben ugyan nagyon távol áll, de a történelmi regények közül kihagyhatatlan Norman Mailer Meztelenek és holtak című háborús műve, amivel alig huszonöt évesen berobbant az amerikai irodalomba. A katonáknak egy csendes-óceáni szigetet kellene visszafoglalniuk, miközben bemutatja, hogy a háború nem dicsőséges, férfias küzdelem, hanem embertelen és sokszor ostoba.

Az erősebbik nemet garantáltan lekötheti James Ellroy Szigorúan bizalmas című regénye is. A szerző a krimi-irodalom egyik nagyja, de nem az erőszakmentes, gondolkodós fajtából. Művének helyszíne az ötvenes évek Los Angeles, ahol mindenki korrupt, mindenütt prostituáltak, bűnözők és kalandorok… és hullák vannak. A sötét tabló háttérül szolgál egy változatos krimihez, ahol az úri-fiú nyomozó, a ripacs rendőrtiszt, az erőember és egy pletykamagazin írója próbál a végére jutni egy esetnek a maga módján, ahol az utolsó pillanatokig sincs egyértelműen jó és rosszfiú.

A nőknek szóló szórakoztató irodalom leginkább a romantikus művekben merül ki, melyek elsőre hasonlónak tűnhetnek, főleg ha tétova férfi próbál választani a barátnőnek, anyukának, nagymamának. Colleen McCullough hat regénye ugyanúgy az ókori Rómába repíti el az olvasót, ahogy Graves Claudius története, de a Tövismadarak legendás írónője nem hazudtolta meg magát, amikor egy nagyszabású háborús és szerelmi eseményeket mutat be a római történelem árnyékában. Julius Ceasar, Antoinus és Kleopátra ismerősebb és emberibb így, mint bármikor. A sorozat első kötete a Róma első embere nehezen megszerezhető, inkább csak antikváriumokban, de a további regények a Fűkoszorú, Caesar asszonyai, az Októberi ló és a talán legjobban sikerült műve, az Antonuis és Kleopátra most is kapható a legtöbb könyvesboltban.

Az idősebb generáció romantikát kedvelő tagjainak biztosan nem ismeretlen Rosamunde Pilcher neve, aki a régi vágású szerelmi történetek királynője, a szív és a lélek írónője. Az ő regényeiben nem a mai világunk valósága jelenik meg, hanem életre szóló találkozások, házasságok, általában a festői Skócia vagy Cornwall tájain. Aki fogékony erre a hangulatra, de még ismeretlen előtte Rosamunde Pilcher, annak a Kagylókeresőkkel érdemes kezdeni. Már tapasztaltabb rokonoknak Kék hálószoba lehet a jó választás, a tizenhárom elbeszélés a női nemet foglalkoztató témákat, hétköznapi és mégis különleges eseményeket járja körül. Danielle Steel szereplői és regényeinek eseményei viszont cseppet sem hétköznapiak: gyönyörű és kiemelkedő nőkről ír, akik megküzdenek az életükért a sorsfordító események között is. Zoya című regénye mindebből a legjobbat mutatja meg, egy orosz cári családból származó nő stílusérzékével, kifinomultságával megállja a helyét akár a háborús Párizsban, vagy Amerikában, szerelmek, férjek és gyermekek között is. A legtöbb nő, kortól függetlenül, szívesen olvas ilyen történetet, így könnyű örömöt okozni vele.

De van még egy nagy előnye, ha az ember könyvet ajándékoz karácsonyra, mindegy, hogy szépet, praktikusat vagy szórakoztatót: már tudja, kitől lehet kölcsönkérni az ünnepek elmúltával, és a könyv nem fogyó eszköz, így nem csak az ünnepekre és nem feltétlenül csak a megajándékozottat teszi boldoggá, bárki bármikor leveheti ezentúl a polcról.

James Ellroy: Szigorúan bizalmas
Eredeti cím: L. A. Confidental
Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó
Kiadás éve: 2009.
Ár: 4 500 Ft

Robert Grave: Én, Claudius
Eredeti cím: I, Claudius
Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2009.
Ár: 3 500 Ft

Norman Mailer: Meztelenek és holtak
Eredeti cím: The Naked and the Dead
Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2007.
Ár: 4 990 Ft

Colleen McCullough: Antonius és Kleopátra
Eredeti cím: Antony and Cleopatra
Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2009.
Ár: 4 200 Ft

Rosamunde Pilcher: Kék hálószoba
Eredeti cím: The Blue Bedroom and Other Stories
Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2009.
Ár: 3 499 Ft

Danielle Steele: Zoya
Eredeti cím: Zoya
Kiadó: Maecenas kiadó
Kiadás éve: 2006.
Ár: 699 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei