2009. december 24.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Legszebb karácsonyi történetek

Szegény csizmadiamester és kilenc gyermeke, egy büszke fenyőfa, az elmúlt karácsonyok szellemei, pásztorok - csak pár szereplő a legszebb ünnepi történetekből. Karácsonykor szóljon bárkiről és bármiről a mese, egy közös van bennük: a szeretetre és örömre biztat.

A karácsonyhoz rengeteg mese, novella, vers, regény kapcsolódik. Az ünnephez kapcsolódó történetek közül a legfontosabb Jézus születése, melyet a betlehemes játékokkal minden évben felelevenítenek, de megihlette a legnagyobb írókat is, hogy elmondják a saját változatukat arról, hogy mit is jelent a karácsony.

A szeretet ünnepéhez kapcsolódó történetek közül a legismertebb Charles Dickens Karácsonyi éneke, melyet ebben az évben (újra) meg is filmesítettek. A mű zsugori, gonosz Scrooge úrról szól, hogy hogyan változik meg, hogyan ébred rá, miről szól a karácsony. Amiért a regény igazán olvasmányos és szórakoztató, az a szellemek megjelenése, hogy Dickens valójában egy kísértethistóriába oltott tanmesét írt. Scrooge úrnak december 24-én megjelenik három rémalak, akik a karácsony szellemei. Az első visszaviszi a múltba, gyerekkorába, amikor még számított valamit az ünnep szépsége. A második megmutatja a jelent, hogyan éli meg írnoka családjával, és mások a karácsonyt. A harmadik a kegyetlen jövőt mutatja, milyen sors vár a Scrooge-féle önző, kapzsi, szívtelen emberekre, egyedül fog meghalni. A hátborzongató élmények után a férfi már egészen másként látja a világot, törődni kezd másokkal, ezen a karácsonyon jobb emberré válik.

Selma Lagerlöf Szent éjszaka című novellája a Jézus születését dolgozza fel, de áthatja a svéd írónőre jellemző realizmus és misztikum keveréke, a kétkedésé és a vallásé. December 24-én éjszaka két ember üldögél egy házban, a nagymama és kis unokája. Ők koruknál fogva nem mehettek el az éjféli misére, bármennyire szerettek volna és akkor a mama mesélni kezd. Egy különleges éjszakáról beszél, amikor egy mogorva pásztorhoz egy férfi érkezett, a kutyák nem bántották, a bárányok fel sem riadtak, a férfi pedig puszta kezében vitte el a parazsat újszülött gyermekéhez. Egymásnak felel a kisfiú és az öreg pásztor kétkedése, hogy hogyan lehetséges mindez és kérdésére csak ennyi a válasz: "Nem mondhatom meg Neked, ha magad nem látod!" De amikor a vén juhász kérges szíve megesik rajta és báránybőrt terít a kisdedre, megvilágosodik, már látja a fénylő boldog éjszakát, hallja az angyalok dalát.

Hasonlóan tanulságos Hans Christian Andersennek a Fenyőfa című története, ahol a kicsi fa túl hamar akart felnőni, sosem volt boldog ott, ahol éppen volt. Arról álmodozott, hogy egyszer a házban, a melegben állhat, díszekkel teleaggatva, csodás fényektől övezve. Élete legszebb éjszakája volt. Aztán a padlásra kerül, és mesélni kezd, akkor ébred rá, hogy sohasem élt a pillanatban, és már késő, mert tűzifa lett belőle.

A magyar írók sem maradnak le karácsonyi történetekben, melyek közül a legmeghatóbb Jókai Mór Melyiket a kilenc közül című novellája. A szegény csizmadia özvegyen, kilenc gyermekével ünnepli a karácsonyt, és nincsen pénz ajándékra. A család szenteste együtt énekel, boldogan, örülve egymásnak és az ünnep szépségének. A szomszéd lakásban gazdag, magányos úr lakik, aki a dalt hallva lemegy és különös ajánlatot tesz: saját fiaként neveli fel az egyik gyermeket. De a szegény csizmadia nem tud dönteni, nem adhat oda egyet sem, sőt az ezer pengő sem ér annyit, mint a családjával közös éneklés, ami megfogadásra érdemes tanulság.

De minden karácsonyi történet segít kitörni a rohangálás, főzés, takarítás köréből, és segít ráhangolódni az ünnepre, arra, hogy valójában mit is jelent a karácsony.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei