2010. február 14.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Könyvek Valentin-napra

Valentin-nap környékén a boltokban eluralkodnak a piros és szivecskés dolgok, nincs mit tagadni, szerelem van a levegőben. De azért el lehet távolodni a mindent elárasztó giccstől, ráadásul úgy, hogy a romantika is megmarad, elég egy megfelelő könyv.

Bármennyire is adódik az ötlet, nem könnyű Valentin-napra megtalálni a megfelelő könyvet, mert vékony a határvonal a romantikus és a túl érzelgős, a könnyed és a közhelyes között.

Az irodalmi klasszikusok már kiállták az idő próbáját, és vannak kevésbé elcsépelt lehetőségek a Rómeó és Júliánál. Lev Tolsztoj Anna Kareninája nem egy egynapos olvasmány, kitart bőven Valentin-nap elmúlta után is, de a házasságok kívüli szerelem története sosem veszít az aktualitásából. Anna a gyönyörű, fiatal nő, aki sosem szerette húsz évvel idősebb férjét, hiába magas rangú, tiszteletre méltó férfi. Mégis békésnek mondható életét egy ifjú tiszt, Vronszkij dúlja fel, akivel egymásba szeretnek, és Anna elhagyja a férjét. Az olvasó Anna Kareninával együtt merülhet bele az érzelmek tengerébe, a vágyakozás, a titkolózás, az elhatalmasodó románc közepébe, kérdés, képes-e egy kapcsolat kiállni az idő próbáját, a házasság, a józanész, a társadalmi elvárások ellenében.

Nem hagyományos értelemben vett szépirodalmi alkotás, de klasszikusnak számít Margaret Mitchell Elfújta a szél című regénye, amely egyike minden idők legnépszerűbb regényeinek. Scarlett O’Hara nem hétköznapi nő, nem csak gyönyörű, hanem erős is, amire nagy szüksége van a polgárháború dúlta délen. A történelem viharai és több házassága mellett gyermekkorától egy férfit szeret, az elérhetetlen és számára sokszor érthetetlen Ashley Wilkest. Emellett nem látja meg azt, aki olyan, mint ő, aki szereti gyakorlatilag az első pillanattól fogva. Rhett Butler igazi kalandor, erős és életrevaló, de érző szíve van, amit össze lehet törni, ha Scarlett nem veszi észre időben, ki való igazán hozzá.

Cecilia Ahern Ui.: Szeretlek című regény elsőre nem tűnik jó választásnak Valentin-napra, hiszen a nagy szerelem elvesztésével kezdődik. Holly imádja a férjét, akit azonban rövidesen rák miatt elveszít. De a szerelem a síron túlról is ott van mellette, mert a férfi tíz levelet hagyott hátra, feladatokkal, szórakozással, amelyek átsegítik ezeken a hónapokon. Minden üzenet ugyanúgy végződik: "Ui: Szeretlek". Gerry szavai végül nem a múlthoz kötik, hanem a jövő felé lökdösik, útmutatása alapján megkezdi az utazást az új élete felé.

Nem feltétlenül kell a külföldi irodalom felé kacsintgatni, egy belevaló, különleges szerelmes-regényért. Závada Pál Jadviga párnája című alkotása nem csak romantikus műként, hanem szépirodalmi alkotásként is megállja a helyét. Osztatní András Jadgvigával kötött esküvője napján kezdi írni a naplóját, amibe egy idő után felesége, sőt felnövő gyermekük is beleszól. Több nézőponton keresztül elevenedik meg a házasságuk, egy viszony és az lenyűgözően megírt erotika.

Ha az ilyen könyvek szemén keresztül nézi az ember a szerelmet, akkor nem a Valentin-napi külsőségeket fogja látni, hanem valami szebbet, különlegesebbet, emberibbet, mert a szerelem még ezen a napon sem egyenlő a giccsel.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei