2010. február 17.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A három testőr írója nem Alexandre Dumas

Alexandre Dumas a legolvasottabb francia író, kicsik és nagyok kedvence, de Athos, Porthos, Aramis és D’Artagnan története nem az ő fejéből pattant ki, ő kidolgozta és nevét, ismertségét adta az így híressé vált regényekhez - erről számolt be egy irodalomtörténész.

Calude Schopp, aki negyven éven keresztül tanulmányozta Dumas munkásságát, talált egy ismeretlen regényt, amely alapján meglepő következtetésre jutott: az Alexandre Dumas neve alatt megismert regényeket nem ő, hanem August Jules Maquet találta ki. A kortárs regény és drámaíró nem volt elég ismert név, így a kiadók sorozatosan elutasították, ekkor fordult Dumas-hoz, aki adóssággal küzdött, szüksége volt a sikerre.

A két szerző közös munkájában készült a Három testőr és a Monte Christo grófja, Maquetét volt az ötlet és Dumas feladata volt a részletes kidolgozás, ő végezte a munka oroszlánrészét. "Maquet-ben nem volt meg Dumas zsenialitása" - mondta Schopp a sajátos munkakapcsolatról. Dumas egyébként nyilvánosan is vállalta társszerzőjét és jól megfizette, de az övé volt a dicsfény és a hivatalos szerzői jog. Egyedül Maquet sírfeliratán szerepelnek azok a regénycímek, amelyek megírásában közreműködött.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei