2010. március 13.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Donald McCaig: Rhett Butler - Egy renegát regénye

Az Elfújta a szél minden idők egyik legsikeresebb regénye, melynek aztán több folytatása is született, de mindegyiknek Scarlett O’Hara állt a középpontjába. Ezt az igazságtalanságot billentette helyre Donald McCaig amikor megírta Rhett Butler történetét.

Margaret Mitchell több, mint tíz évig dolgozott nagyszabású szerelmi történetén, melynek kulisszáját az amerikai polgárháború jelentette, így született meg az Elfújta a szél. A fergeteges siker ellenére az írónő kitartott és sosem írt folytatást, pedig regényének befejezése is hagyott nyitva kiskapukat, nem is beszélve arról, hogy a rajongók milliói szívesen olvasták volna tovább Scarlett és Rhett sorsának alakulását. Az évek során Adrey Milland és Alexandra Ripley számos kötetben kielégítette ezt az igényt, legalábbis részben, mert ezek inkább Scarlett további sorsát mesélték el.
Donald McCaig amerikai író ezt az igazságtalanságot billentette helyre, amikor az Elfújta a szél felejthetetlen férfi főhősét, Rhett Butlert emelte ki az eredetiből, és nem folytatást, hanem inkább előzményeket és kiegészítést írt ez eredeti műhöz Rhett Butler - eredetileg Rhett Butler emberei - címmel. Regényét az Elfújta a szél rajongói már régóta várták, hiszen tizenkét évig dolgozott rajta, közben tökéletesen megismerte az észak-déli háború korát, az eredeti művet, és főhősének nem mindennapi egyéniségét.
A Rhett Butlerben feltárul a férfi múltja is, amelyet olyan gondosan titkolt az Elfújta a szélben, csak pletykákat lehetett megtudni. Megjelennek azok a szereplők, akik meghatározták az életét, köztük van, aki teljesen új figura, mint a bátor és elszánt húg, Rosemary, vagy a gyerekkori barát Tunis Bonneau, de előkerülnek Mitchell alkotásában is, például Belle Watling, az intéző lánya, később a jószívű örömlány. Vannak átfedések a két regény történetében is, így néhány jelenetet McCaig átvett és részben újraírt, talán ezeknél a részeknél feltűnő, hogy nem mindig tudott felnőni a feladathoz, mert ilyenkor túl kézenfekvő az összehasonlítás.
De a lényeg úgyis Rhett Butler személye, férfias, erős, titokzatos, vonzó, szarkasztikus, egy semmirekellő… Mindenki, aki olvasta vagy látta az Elfújta a szélt, még jelzők tucatjaival tudná kiegészíteni a felsorolást. Több, mint egy egyszerű rosszfiú, vagy meg nem értett hős, megtestesít egy ideált, akibe a nők beleszeretnek, aki a férfiaknak példakép. Az a baj, hogy McCaig érzékenyebbé, óvatosabbá és ezzel talán unalmasabb tette ezt az ikonikus karaktert.
Így hiába fest eleven és életszagú képet a korról és a szereplőkről, hiába érdekes és olvasmányos a regénye, pont a legfontosabban hibázott, elrontotta a tökéletes férfit. Persze ettől még a regénye az Elfújta szél és Rhett Butler kedvelői számára kihagyhatatlan, mert hiánypótló alkotás.Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei