2010. március 31.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

20 ruha Európa számára - Divattervezők párbeszéde az irodalommal

Ruhák és irodalom találkozik a Petőfi Irodalmi Múzeumban, híres írók és költők művei ihlette ruhákat állítanak ki, három ország alkotóinak részvételével. A kiállítás kulturális párbeszéd két művészeti ág ás három nemzet között, mely március 24-től május 31-ig lesz megtekinthető.

Nagy tévedés, hogy a divatban és az irodalomban nincsen semmi közös. Az Európai Uniós elnökség ötlete volt a magyar, spanyol, belga koprodukcióban készült 20 ruha Európa számára - Divattervezők párbeszéde az irodalommal kiállítás. A bemutató Brüsszelben kezdődött, onnan érkezett Budapestre és megy majd tovább Madridba. A rendezvény jól példázza az országhatárokon átívelő európai összefogást, és nagyszerű lehetőség, ahol magas és alkalmazott művészet találkozik.

Húsz spanyol, belga és magyar költőt és írót választottak ki, akinek egy-egy alkotása megihlette a divattervezőket, és egy haute-couture ruhát terveztek az alkalomra. A szerzők között igazán ismertek is vannak, például Gabriel Garcia Marquez, de hazánkban még ismeretlen kortárs alkotók is, akik iránt a ruhák (is) felkelthetik az érdeklődést. Magyarországot Márai Sándor, Bánffy Miklós és Szabó Magda képviseli az irodalom területén.

A divattervezők felhozatalában is hasonló a helyzet, nincs hiány nagy nevekből, de számunkra Budapesten a legérdekesebb talán Zoób Kati és Gyulai Natália Márai Sándor művei ihlette ruhája, Náray Tamás terve, akinek az ötletet Szabó Magda írása adta, és Pazicski Miklós Bánffyhoz kapcsolódó öltözete. Az elkészült alkotásokban keverednek a szöveg adta ötletek, a szerző hatása és a tervezők saját stílusa. Náray Tamás szerint nincs nagy különbség egy ilyen terv és egy kollekció között, hiszen a legfontosabb minden esetben a megfelelő ihlet.

A Cervantes Intézet vezetője szerint a kiállítás igazán különleges, mert lehetőséget ad arra, hogy az irodalmat más szemszögből nézzük, a divat perspektívájából.

***


20 ruha Európa számára - Divattervezők párbeszéde az irodalommal
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest Károlyi Mihály u. 16.
Időpont: 2010. március 26. - május 31.
Nyitva tartás: Keddtől vasárnapig: 10-18 óráig, hétfő szünnap
Jegyár: felnőtt 624 Ft, diák 315 Ft
További információ: http://pim.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei