2010. május 2.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Legkülönlegesebb édesanyák az irodalomban

Május első vasárnapja az édesanyák napja, virággal, édességgel, más aprósággal kedveskedik mindenki a saját édesanyjának. De ezen a fontos ünnepen érdemes végigtekinteni az irodalom legkülönlegesebb vagy leggonoszabb édesanyáin, mert akad belőlük bőven.

Az édesanya és irodalom szavak egymás mellé helyezéséről automatikusan Petőfi Sándor vagy József Attila kapcsolódó verse ugrik be, de a magyar- és világirodalomban akad még különleges, említésre méltó anyafigura, jó ér rossz egyaránt. Egy-egy ilyen kitalált személy is nagyon nagy hatással lehet az édesanyáról kialakult képre.

Jablonczay Lenke - Szabó Magda: Régimódi történetSzabó Magda 1967-ben veszítette el édesanyját, Jablonczay Lenkét, hogy aztán évekkel később egy feledhetetlen regényben állítson neki örök emléket. A Régimódi történet családregény, melynek a főszereplője az írónő édesanya, az ő életét mutatja be minden buktatójával és minden szépségével együtt, és ha lehet hinni Szabó Magda regényeinek Jablonczay Lenke egy tündér volt.


Margareth "Marmee" March - Louisa May Alcott: Kisasszonyok

A Kisasszonyok című regényben az anya a March család feje, míg az édesapa az amerikai polgárháborúban harcol. Marmee, vagyis Margareth March csodálatos, támogató édesanya, aki lenyűgözően okosan és szeretettel neveli négy teljesen különböző lányát, emellett minden munka és szegénység ellenére még jótékonysági munkára is van ideje.

Hetty néni - Lucy Maud Montgomery: Váratlan utazásNem vér szerinti édesanya Hetty King, hanem egy morc vénkisasszony, aki a sors és az élet szeszélyéből kénytelen befogadni az unokahúgát, Sarah-t, és egy idő után jobb pótanya lesz, mint bárki gondolta volna. A látszatra kőkemény és szigorú, de mélyen nagyon is érzőszívű Hetty néni nevel Sarahból csodálatos felnőttet, és ez a legtöbb, amit egy édesanya megtehet.Ursula Buendía - Gabriel Garcia Marquez: Száz év magány

Marquez regényének meghatározó nőalakjában a mitológiai történetek ősanyja jelenik meg, akinek csupán két gyermeke születik, mégis ő jelenti a védő, óvó, felnevelő asszonyt generációknak. Gondolkodás nélkül befogad minden rokont, senki sem kallódhat el, a család áll hosszú, közel másfél évszázados élete középpontjában.

Mrs. Bates - Robert Bloch: Psycho

Az irodalom és a filmtörténet legemlékezetesebb gonosz anyja Mrs Bates, vagyis ahogyan Norman tudatában él. A nevét sem tudjuk meg, már jóval a történet kezdete előtt meghalt, de ahogyan a fia életben tartja az emlékét, a ruhát hordja, beszél és gondolkozik, sőt gyilkosságok sorozatát követi el helyette, az nyomasztó és örökre emlékezetes.

A sor természetesen még sokáig folytatható lenne, biztosan mindenkinek megvan a legemlékezetesebb irodalmi anyafigurája, biztosan sok karakter kimaradt. De az ötlet a fontos, az igazi irodalomrajongók Anyák napján megemlékezhetnek a nem valóságos, de mégis fontos, irodalmi édesanyákról is.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei