2011. február 27.Szandtner Veronika
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

22xPécs - Irodalmi antológia jelent meg pécsi benyomásokról

Huszonkét külföldi szerző Pécsen szerzett benyomásaiból jelent meg a 22xPécs című antológia. Az Európa kulturális fővárosa előprogramjaihoz kapcsolódva 2007 szeptemberétől 2010 júniusáig tartott a Writers in residence, azaz Írók vendégségben című projekt, amelynek keretében tizenkilenc külföldi és három magyar szerző tölthetett egy hónapot Pécsen.

A pécsi tartózkodás alatt szerzett benyomásokat naplóbejegyzések formájában rögzítették az írók, amelyeket aztán múlt ősszel rendezett antológiába Méhes Károly szerkesztő. Mind a huszonkét, Pécsen egy hónapos ösztöndíjat kapott szerzőnek adott volt a naplóírás feladata, azonban a kötetet olvasgatva kiderül, hogy mindannyian máshogy oldották meg a feladatot. Az antológia így tulajdonképpen sajátos keveréke lett az élménybeszámolóknak és a különböző szépirodalmi műfajoknak.

A kötetben minden szerzőnek legfeljebb tíz oldal jutott, ezeken az oldalakon volt, aki a naplóírás problematikájával foglalkozott, volt, aki Pécs mediterrán hangulatáról elmélkedett, mások pedig a magyar pincérnők szépségét dicsérték.

A pécsi Művészetek és Irodalom Háza és a kulturális főváros gondozásában megjelent antológiában többek között a luxemburgi származású Raoul Biltgen, az orosz Alekszandr Melihov, az olasz Pietro Spirito, valamint a román származású Florina Ilis és az ukrán Ostap Nozhak írását is olvashatjuk.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei