2011. március 5.Szandtner Veronika
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Irodalmi bojkott a jeruzsálemi könyvvásáron

Az irodalom politikai függetlenségért emelt szót Umberto Eco a február végén megrendezett jeruzsálemi könyvvásáron. Az olasz író azután szólalt fel, hogy brit írók felszólították Ian McEwan brit írót: ne fogadja el a neki ítélt izraeli irodalmi díjat, így tiltakozván Izrael palesztinokkal szemben folytatott politikája ellen.

Umberto Eco elítélte brit kollégái irodalmi bojkottra való felszólítását, mert véleménye szerint egy tudós soha sem azonosítható kormánya politikájával. Ian McEwan brit író végül kollégái felszólítása ellenére is átvette a neki ítélt jeruzsálemi irodalmi díjat, de a díjátadó ünnepségen elmondott beszédében kemény szavakkal illette Izrael palesztinokkal szembeni politikáját.

Az idei Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásárnak egyébként kiemelt vendége volt hazánk, hiszen Magyarország és Izrael éppen a könyvvásár idején ünnepelte a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulóját. Hazánkat többek között Esterházy Péter, Spiró György és Konrád György képviselte a február végén megrendezett ötnapos jeruzsálemi könyvvásáron.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei