2012. március 30.Szandtner Veronika
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Fodor Sándor író-műfordító

Életének 85. évében elhunyt Fodor Sándor József Attila-díjas erdélyi magyar író, műfordító. A kritikusok által legelismertebb műve a Csipike-tetralógia volt, amelyet olyan világirodalmi alkotásokkal tartottak egyenértékűnek, mint Alice Csodaországban és A kis herceg. Temetése Kolozsváron lesz.

Fodor Sándor Csíksomlyón született 1927-ben. Csíkszerdai gimnáziumi évei és érettségije után a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen szerzett diplomát román-német szakon. Az egyetem elvégzése után a kolozsvári Irodalmi Könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozott, ezt követően pedig a Napsugár című gyermeklap munkatársa volt, de a 90-es évek elején egy évig a Keresztény Szó felelős szerkesztője is volt.

Legkedveltebb és számára az ismertséget meghozó műve Csipike meseregény-sorozat volt. Népszerű volt még az elbeszéléseit és karcolatait tartalmazó Fehérfenyő.
Fodor Sándor műfordítóként is aktívan tevékenykedett: néemt és román írók műveit fordította magyarra. Magyarországon 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2001-ben József Attila-díjjal tüntették ki.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei