2012. augusztus 15.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Magyarul is megjelent Patti Smith Kölykök című kötete

Patti Smith amerikai énekes, dalszerző, költő fiatalkorának és generációjának világát idézi fel Kölykök című könyvében, melynek középpontjában Robert Mapplethorpe fotóművészhez fűződő kapcsolata áll. A 2010-es National Book Awardot elnyert kötetben feltűnik többek között Allen Ginsberg, Andy Warhol, Janis Joplin és Jimi Hendrix is.

Patti Smith (eredeti nevén Patricia Lee Smith) az 1970-es években vált ismertté a költészet és a rock and roll ötvözésével, és már debütáló, Horses című albumával a New York-i punk rock mozgalom jelentős alakjai közé emelkedett. Az említett lemez borítóján látható híres fotót Robert Mapplethorpe készítette.

Tizenegy stúdióalbuma mellett rajzkiállításaival is elismertséget szerzett, és több kötete is megjelent (köztük: Witt, Bell, Woolgathering, The Coral See és az Auguires of Innocence). A sokoldalú alkotó 2005-ben a Francia Kulturális Minisztériumtól megkapta az állam legnagyobb művészeti kitüntetését, 2007-ben pedig bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

A hetvenes évek manhattani művészvilágába vezető, Kölykök (Just Kids) című visszaemlékezése 2010-ben jelent meg az Egyesült Államokban, ahol elnyerte a National Book Awardot. A mű emléket állít Smith Robert Mapplethorpe iránti szerelmének, és kettejük útkeresésének. A hazai olvasók Illés Róbert fordításában élvezhetik a "punk keresztanyjának" sorait.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei