2012. szeptember 17.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Patti Smith Kölykök - Könyvbemutató szeptember 22-én a Ludwigban

Patti Smith énekesnő és dalszerző, Robert Mapplethorpe fotóművész szerelme Kölykök című önéletrajzi könyvében mesél az 1960-as és 1970-es évek Amerikájáról, egy mély nyomot hagyó, ám gyakran a legkevésbé sem romantikus szerelemről, drogokról, szexről és zenéről, egy olyan generációról, amelyben igazi zsenik születtek, akiknek élete gyertyalángként lobbant el.

Patti Smith egy legenda. Az első volt, aki megpróbálta egymással összekapcsolni a költészetet és a könnyűzenét, méghozzá milyen virtuóz módon, milyen elemi erővel! Amikor a hetvenes években berobbant a köztudatba, már akkor lehetett sejteni, hogy valami újat, maradandót alkot majd, és valóban így lett: első, Horses című lemeze bekerült minden idők 100 legfontosabb korongja közé. Patti Smith azonban nem csak a zenében alkotott nagyot, képzőművészként is bemutatkozott, már a hetvenes években, de több kötete is megjelent már.

A Magvető Kiadó gondozásában most nálunk is megjelenő Kölykök Patti Smith önéletrajzi írása, amely nem csak saját fiatalkori éveibe enged bepillantást, hanem egyúttal korrajzként is felfogható, ráadásul egy elsöprő szerelemről is mesél, amely közte és Robert Mapplethorpe fotóművész között szövődött annak idején. A megjelenés alkalmából a Magvető Kiadó és a Ludwig Múzeum közös könyvbemutatót szervez: a múzeumban ugyanis még két hétig látható Robert Mapplethorpe kiállítása, amelynek egyik termét - természetesen - Patti Smith-nek szentelték, így ez remek helyszínt biztosít a bemutatónak, amelyen Illés Róberttel, a kötet fordítójával Király Levente, a Magvető Kiadó szerkesztője beszélget majd. Ezt követően Lafferton Emese történész tart exkluzív tárlatvezetést a Robert Mapplethorpe kiállításon.

***


"Mindketten Robert lelkéért imádkoztunk, ő eladni akarta, én megmenteni." - Patti Smith Kölykök című sikerkönyvének bemutatója
Időpont: 2012. szeptember 22. 17 óra
Helyszín: Ludwig Múzeum Robert Mapplethorpe kiállításának Patti Smith terme (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1. /III. emelet)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei