2012. október 4.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

George Mikes magyar származású íróra emlékeznek Londonban

Emlékestet rendeznek George Mikes magyar származású író, újságíró, humorista születésének századik évfordulója alkalmából Londonban - adta hírül az MTI. Az október 4-én sorra kerülő program keretében Sárközi Mátyás beszél majd közeli barátjáról és kollégájáról, Nádasi Myrtill színész pedig Mikes műveiből olvas fel.

George Mikes 1912. február 15-én született Siklóson, Mikes György néven. A brit fővárosba újságíróként jutott ki 1938-ban, majd politikai okokból ott is maradt, és a BBC magyar részlege számára írt kabarészámokat. How to be an Alien című, briteket kifigurázó könyvét 1946-ban adták ki nagy sikerrel. Ugyanebben az évben kapta meg az állampolgárságot is.

A harminckilenc országban - hazánkban 1947-ben, Anglia papucsban címmel - megjelent művet további negyvenhárom kötet követte. Ezek között világjárása által ihletett humoros útikönyveket, az 1956-os magyar forradalomról, valamint egyik legjobb barátja, Arthur Koestler öngyilkosságáról szóló darabot is találhatunk. Mikes egyik életcéljának tekintette, hogy a magyar irodalom jó hírét terjessze választott hazájában. Utolsó könyvét 1987-ben írta meg How to be a Brit címmel, és még abban az évben meg is halt.

A Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében, a Covent Gardenben tartandó esten Sárközi Mátyás író arra keresi a választ, hogyan lehet valaki befutott angol szerző erős magyar akcentussal. Mikes alkotásaiból Nádasi Myrtill színésznő ad ízelítőt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei