2012. október 24.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Új verseskötetet ad ki a József Attila-díjas Tornai József

Új kötettel jelentkezik a nyolcvanöt éves Tornai József költő, műfordító. A semmi ellen című versgyűjtemény központi kérdése a meg nem szűnő létezés és az egzisztencialista semmibe távozás szembeállítása, amivel az egykori Szabó Lőrinc-tanítvány új filozófiai alapra helyezi művészetét.

Tornai József az MTI-nek beszélt legújabb munkájáról, amelyet egy korábbi nézeteinek ellentmondó felismerés ihletett. Utóbbi szerint az ember nem léphet ki a létezésből, csupán annak egy másik formájában élhet tovább, "az univerzum önmagában érvényes részeként". A friss kötet címe is kifejezi a gondolkodásában bekövetkezett fordulatot, A semmi ellen ugyanis bizonyos értelemben a több mint harminc évvel korábbi, Semmiből semmibe ellentétének tekinthető.

A József Attila-díjas alkotó összegyűjtött verseit Csillaganyám, csillagapám címmel adták ki 2004 és 2011 között, előtte 2002-ben jelentetett meg utoljára új költeményeket. Esszékötete, A szabadgondolkozó 2009-ben került a boltokba. A szerző, akit nyolcvanötödik születésnapja alkalmából október 25-én, könyvbemutatójával egybekötve köszöntenek, a hírügynökségnek a szerelmet, a költészetet, a népművészetet, a filozófiát és a természettudományokat jelölte meg művészete legfontosabb alapélményeiként.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Novák Andrea 2013-02-16 11:05:28
Nagyon örülök a hírnek! Kedvelem a költőt. Másik kedvencem manapság egy ifjú szerző, Egri László. Neki is nagyon jó alkotásai vannak.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei