2009. január 18.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Világ Bibliái kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

A szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállítása január 16-tól várja az érdeklődőket. A bibliai műkincs tárlat kísérő-kiállításaként Kiss Norbert magángyűjteményét mutatják be. A Biblia-válogatás többek között ukrán, kínai, szuahéli és navaho nyelvű könyveket tartalmaz. A kiállítás keretében 76 különböző nyelvű Szentírás tekintető meg.

Kiss Norbert nyelvész 17 éves kora óta gyűjti a Bibliákat, a kollekció első darabját az izlandi államfőtől kapta. Írásban kereste meg az elnöknőt, Vigdis Finnbogadottirt és kért tőle egy izlandi nyelvű Szentírást, kérését pedig 9 hónap múlva teljesítették. Ezután írt a svéd, dán, valamint a norvég államfőknek, akik szintén küldtek egy-egy nemzeti nyelvű példányt.

Gyűjteményének mintegy 40%-át teszik ki a teljes Szentírás-fordítások, a többi az Újszövetség vagy az egyes evangéliumok kiadása. A kollekció talán legérdekesebb darabja a Yap-szigetről származik, különlegességét annak köszönheti, hogy nincs még egy olyan Szentírás, ahol előbb az Újszövetség szerepel, és csak aztán az Ószövetség.

A nyelvész általában e-mailben keresi meg az illetékeseket, tapasztalatai szerint minél kisebb egy ország, annál szebb és nagyobb zászlót küld - Kiss Norbert ugyanis zászlókat is gyűjt - és így van ez a Bibliákkal is.

Kiss Norbert forrása a Finn Bibliatársulat, amelynek negyedévente megjelenő újságja közli, hogy milyen új fordítások jelentek meg, ezután Norbert lenyomozza a fordítókat, mostanában Pápua Új-Guinea területén és Kauin talált új kapcsolatokat.

A 76 nyelvű Biblia-válogatást február 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, ahol a Szentírások többek között krán, belorusz, spanyol, baszk, tatár, breton, csádi, tigrinya, lingala, thai, kínai, szuahéli, maori, fidzsi, navaho nyelven láthatók.

***


A Világ Bibliái
Helyszín: Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Időpont: 2009. január 16. - február 22.
Bővebb infó: www.mfm.u-szeged.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei