2009. január 19.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Cézanne életmű kiállítás 2011-ben a Szépművészetiben

A Paul Cézanne életművét bemutató tárlat 2011. június 8-án nyílik és várhatóan szeptember 25-ig lesz látható a Szépművészeti Múzeumban. Az 500 millió forintból megvalósuló életmű kiállítás az ING Csoport hozzájárulásával és az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával, állami garanciavállalás mellett jön létre.

Az ING Csoport és a Szépművészeti Múzeum együttműködésével sikerült megvalósítani 2006-ban a Van Gogh kiállítást is, amelyre közel félmillióan voltak kíváncsiak, most azonban a bank minden eddiginél nagyobb, 120 millió forintos támogatást nyújt a múzeumnak, a 2011-re tervezett Paul Cézanne kiállítás megrendezéséhez.

Az életmű tárlat a Szépművészeti Múzeum új épületrészének nyitó kiállítása lesz, amely nyolcvan Cézanne és harminc-negyven korábbi századok alkotóinak művein keresztül ad betekintést a látogatóknak a teljes életmű alakulásába. Olyan művek is kiállításra kerülnek, amelyek nagy hatással voltak a francia festőre.

A budapesti kiállítás megrendezéséhez eddig segítséget ígért a párizsi Musée d'Orsay, az aix-en-provencei- Musée Granet, a baseli Kunstmuseum, a berni Kunstmuseum, az edinburghi National Gallery of Scotland, a londoni National Gallery, a New York-i Metropolitan Museum of Art és számos magángyűjtemény tulajdonosa.

Paul Cézanne a posztimpresszionizmus jeles alakja volt, munkáit a szenvedélyes ecsetkezelés és a kevéssé részletező képek jellemzik. Ábrázolásmódja az 1880-as évek második felére teljesedett ki, ekkor készültek legismertebb művei, A komód, Kártyázók-ciklus és a Nagy fürdőzők-ciklus. Művészetére nagy hatással volt Eugéne Delacroix és Gustave Courbet.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei