2009. február 3.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Legvidámabb barakk - Kiállítás a szocializmus hősi korszakáról

Régi Rubik kocka, lemezből hajtogatott kisautó, fekete-fehér képek kavalkádja, retró abroszon pihenő zöld tárcsás telefon, és rakéta porszívó: rövid összegzés a Vam Desing Centerben látható Legvidámabb barakk című kiállításról. Rákosi joviális tekintete, a munkásasszonyok fáradt mosolyai a régi képek valóságát tükrözik-e, vagy egy hamis világ kirakatbábui? Egy kor, amitől csak évtizedek választanak el, de lehetne ez akár kétszáz év is.

Különös múltbéli utazás, ami sokkal kézzelfoghatóbb számunkra, hiszen a legtöbb tárgy, ami az üveg vitrinek mögé zárva várja az érdeklődőket, még ott él az emlékeinkben. A csengetős mozdony hangja szinte azonnal felcsendült bennem, amint megláttam a kiállított tárgyak között, és a kutyaházas persely is régi ismerősként vigyorgott rám. A kiállítás sajátos atmoszférája egyszerre ijesztő és bájos, hiszen a képek egy vidám kort sugallnak, ami mögött azért a valóság árnyai is feltűnnek, de ez már történelem, és a hangulat- és pillanatképek nem feltétlenül tanítói szándékkal kerültek a falakra.

Miközben egyik nagy teremből a másikba botorkáltam, azon gondolkodtam, hogy mi a tényleges célja a kiállításnak. A szépen idealizált valóságot bemutató képek mellett ugyanis ott lógnak a plafonról azok a tájékoztató jelegű írások, amik tényeket közölnek, és ezek nem feltétlenül harmonizálnak az idillikus képekkel. Nyilván a kettőség eme sajátos élet- és politikai helyzetéből adódott, hogy a második világháború utáni Magyarország disszonáns képet ad önmagáról.


Legvidámabb barakk - kockás terítő


A keménynek kikiáltott kommunizmus, és az utána következő puha szocializmus embereit nézegetve, valami jóleső érzés azért szétolvad az emberben, mert csak másodlagosan látjuk a történelmet, és elsődlegesen magukat az embereket. A munkásokat, a dolgozó nőket, a fürdőző embereket, felvonulásokat, büfében étkező vásárlókat, utcán ácsorgó kifli és tejárust, szalmahalmok előtt éneklő aratókat. Többnyire vidám pillanatok, egy rendszer törekvése, és a benne élő emberek mindennapjai.

A kiállításnak köszönhetően megelevenedik egy kor "szellemisége", ám ami ennél is fontosabb, a régi filmek, és tankönyvek zárt világából kilépve sokkal többet tudunk meg az ötvenes-hatvanas évekről, mint korábban. Kitűnő közlési forma és lehetőség, hiszen olyan korról és emberekről beszélünk, akik még most is itt élnek közöttünk, akik megélték e világ minden szépségét és viszontagságait, és a képeket nézegetve úgy érezzük, valahogy talán felül is kerekedtek rajta saját lehetőségeikhez mérten.


Legvidámabb barakk


A kék színű kisdobos nyakkendő, és a fekete-fehér képen látható Nagy Imre, aki éppen táncol - mind adalékok és benyomások. Adalékai egy olyan korszaknak, ahol a politika iránytűként vezette az embereket az adott rendszer helyesnek vélt iránya felé, és olyan benyomások, amikből tisztán lehet látni, hogy a magyar ember valahol mégis túlélő típus, hiszen próbál fennmaradni, és élvezni azt, amit az élet nyújt neki. A ma emberének nem ártana egy kicsit elgondolkoznia ezen.

A Legvidámabb barakk nem tudja lefedni az előző rendszer széles spektrumát, de szerintem ez nem is baj, hiszen bájos és egyben mégis informatív szemlélete elérte célját, legalábbis a törekvés élménnyé manifesztálódott, és a nem túl történelemszagú, de mégis arra hajazó pillanatok, tárgyak, plakátok mind mesélnek, és csak mesélnek. A néha látványosan vidám életérzés azért nem feltétlenül a rendszernek szólt, hanem az emberekben élő reménynek, hogy az életükre elégedettséggel gondoljanak. Sok képen ezt éreztem, és nem is az ideológia szorítása volt talán a legmarkánsabb tulajdonsága ennek a kornak, hanem a szerény lehetőségek ellenére is változatos életképek, amiből azért sejteni lehet, hogy minden történelemi vihar előtt, alatt, és utána... van élet.

***


Legvidámabb barakk
Helyszín: VAM Design Center
Megtekinthető: 2009. március 15-ig
Jegyárak:
Felnőtt: 1500 Ft
Nyugdíjas, diák, csoportos: 1000 Ft
Bővebb infó: www.vamdesign.hu/barakk/

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei