2009. március 9.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tanyavilág 2006-2008 - Hódmezővásárhely

A Tanyavilág 2006-2008 kiállítás a hódmezővásárhelyi tanyavilág pusztulását, a tanyai létforma elmúlását mutatja be a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának alkotásain keresztül. A neves fotóművészek által készített több mint 100 kép szociofotói hiteles mutatják be a tájat, és az ott élőket.

"Az 1910-es népszámlálás szerint a határban a város összlakosságának még 39,3 százaléka élt, és 1945-ig közel 7000 tanyaszámot osztottak ki. 1971-ben már csak 2704 tanya volt. 2008-ban számuk 768-ra csökkent, de ezek között több volt a romos, lebontásra váró, továbbá a hobbitanya, és azok, amelyekben a belterületről, a közterhek viselése elől idemenekült, vagy elaggott, munkaképtelen emberek éltek. Olyan tanya, amely valamiképpen még részt vett az agártermelésben, jó, ha 300-400 maradt."

"A néprajzi és gazdálkodási értékeket már hiába keresték. Amit találtak, az az életmódkutatás legújabb fejezete, pótolhatatlan szociofotók, amelyben a pusztuló, "tanyátlanodó" tájban idős, magára maradt emberek küzdenek a fönnmaradásért. Az ő attribútumuk a málló falú ház, a tanyavégén fölmeredő, magasfeszültségű áramot szállító, dróthuzalokat tartó, gigantikus vastraverzek árnyékában eltörpülő, kiapadó gödrüket kémlelő kútgémek, az udvaron a műanyag kerti székek, rozsdás vaságy, a használaton kívül, a gazba süppedő régi parasztszerszámok, és az elhagyott autógumi, vagy a kotlóborítónak használt tévékészülék üres váza."

"A művészcsoport érzékeny lelkületét mélyen megérintő emberi drámát látva, Kresz Albert három éven keresztül, mintegy 30 alkalommal visszatért még erre az ősi, kihaló tájra. Lelkét a földre szorította, és hallgatta a lentről hozzá szóló, elhaló hangokat. A tájból kiindulva, kameráján keresztül láttatta e világ önfelszámolódó végvonaglását. A kocsirom, a szétvert búbos kemence, a törött bútorok, a pár nélkül maradt öregek, a lovukban társra talált emberek arcán, mint lemenő nap bakacsinba öltözött, utolsó alkonysugara fölrémlett a derűvel keretezett szomorúság, és együtt azt a világot tükrözi számunkra, amelyet az vesz észre, aki hozzájuk lehajol."

(Szenti Tibor író, néprajzkutató idézetei)

A kiállítás társrendezője a MAOE Fotóművészeti Tagozata. Az alkotók között szerepel: Kresz Albert, Benkő Imre, Dozvald János, Dömötör Mihály, Eifert János, Fejér István, Gránitz Miklós, Horváth Dávid, Kunkovács László, Módos Gábor, Oravecz Attila, és Siklós Péter.

A kiállítást 2009. március 19-én 11 órakor Szenti Tibor nyitja meg.

***


Tanyavilág 2006-2008 - Hódmezővásárhely
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest
Időpont: 2009. március 19. - április 19.
Bővebb infó: www.mezogazdasagimuzeum.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei