2009. március 10.Nagy Marianna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Zdeněk Miler: Kisvakond és barátai - kiállítás a Millenárison

Március 21-én kerül sor a Tavaszi Fesztivál "Vendégünk Csehország" elnevezésű rendezvénysorozatának részeként a Millenáris Teátrumban Zdeněk Miler, a cseh animációs filmrendező Kisvakond című mesesorozatáról szóló kiállítás megnyitójára. A tárlat március 29-ig tekinthető meg.

A legenda szerint a híres Vakond-mesék megalkotója egy mezei séta közben botlott meg egy éppen arrafelé tevékenykedő földtúró állatka felszíni "művében", s ez a jelentéktelennek tűnő eset mozdította ki alkotói válságának holtpontjáról.

A keményebb szocialista időkben a filmgyártásának olyan ártatlan elemeit sem kerülhette el a propaganda, mint a rajzfilm-készítés. Az 1950-es években megszülető figura és a vele megeső történések úgy tűnt, mentesek maradhattak a politikai ízű rejtett tartalomtól. Emlékezhetünk, milyen elszántsággal vette fel a harcot a természet rovására terjeszkedő emberlakta modern világgal a pöttöm állatka, fellépve az erdő és lakói védelmében. Elvei és indíttatásai - ha lehet így mondani - "pártfelettiek" voltak, tenni akarása, vállalkozó szelleme és mindezekkel párosuló jóindulata méltán tette alakját az apró tévénézők egyik kedvencévé.

A mese nem csupán a szocialista országokban lett népszerű , és története még korántsem zárult le: a japán rajzfilm-gyártás nemrég fedezte fel újra a kis gombaszemű erdei állatka alakját, akiről egyébként a közelmúltban is készültek új epizódok.

Itt a lehetőség minden mesekedvelő számára, hogy bepillantást nyerjen Kisvakond történetébe. Sokan akadhatnak, akik szívesen emlékeznek gyerekkoruk kedvelt mesefigurájára, vagy esetleg szívesen megismertetnék alakját immár saját gyerekeikkel is.

Erre most lehetőség van egy kiállítás keretében, mely gyerekprogramok kíséretében kerül megrendezésre, és egy héten át lesz látogatható a Millenáris Piros-Fekete Galériájában keddtől vasárnapig 10.00-18.00 között.

***


Zdeněk Miler: Kisvakond és barátai
Helyszín: Millenáris, Piros-Fekete Galéria
Időpont: 2009. március 21-29.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei