2009. március 11.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Zenepavilon, avagy Haydn emlékezete - emlékkiállítás a Müpában

2009-ben Joseph Haydn halálának 200. évfordulójára emlékezünk. A bécsi klasszicizmus egyik legnagyobb képviselője életének jelentős részét Magyarországon, Fertődön töltötte, így nem csoda, hogy a neves évfordulót hazánkban is megünneplik. A Haydn-emlékév keretében 2009. március 28-án kiállítás nyílik a Müpában.

Franz Joseph Haydn 1732. március 31-én Rohrauban, egy kis osztrák faluban, második gyermekként született. Apja annak ellenére, hogy kerékgyártóként dolgozott, szerette a zenét és volt is érzéke hozzá. A családi zenélések alkalmával Joseph zenei tehetségére hamar fény derült. Szülei a hainburgi iskolába küldték, ahol megkezdhette zenei tanulmányait. Pályafutása nyolc évesen kezdődött, amikor beválogatták a Stephansdom kórusába. Haydn volt a legtehetségesebb énekese a kórusnak, 1749-ben azonban mégsem folytathatta tovább az éneklést mutálása miatt. Kottamásolásból, tanításból és orgonálásból tartotta fenn magát, majd komponálni kezdett. A sánta ördög című operájával aratta első sikereit, melyet politikai okok miatt tiltottak be.

Művei egyre nagyobb ismertséget biztosítottak Haydn számára. Először Fürnberg báró weinzierli kastélyába került, majd Morzin gróf csehországi birtokán vállalt állást, ahol megírta első szimfóniáját. Esterházy Pál herceg is felfigyelt az osztrák zeneszerzőre. A herceg halála után utódja, Esterházy Miklós több operát is rendelt Haydntól, majd egy idő után a zenekar vezetőjének nevezte ki. 1766-ban, amikor elkészült Fertődön (Eszterháza) a kastély, Muzsikaházat is terveztek hozzá, így mikor az is elkészült, a herceg zenészei is Fertődre költöztek. Haydn nem csak a herceg megrendeléseinek tett eleget, ami azt eredményezte, hogy nevét egész Európa megismerhette. 1790-ben Esterházy Miklós halála után az utód, Antal herceg feloszlatta a hercegi zenekart. Haydn Bécsbe költözött, majd Peter Salomon felkérésére Londonba ment, ahol új műveket komponált. A hangversenyek fokozták elismertségét. Ezt mutatja, hogy Oxfordban díszdoktorrá avatták. Kisebb kitérők után, amikor II. Esterházy Miklós lett Fertőd ura, az újjászervezett zenekarban Haydn is szerepet vállalt. Ekkor már csak vonósnégyesek és oratóriumok kerültek ki kezei közül. A bécsi klasszikus zene egyik legnagyobb mestere 1809. május 31-én Bécsben halt meg.

Idén a Haydn-emlékév keretében több programot is szerveznek. "Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett és finanszírozott Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) résztvevői számára rajz és vizuális kultúra tárgyban lehetőség nyílt arra, hogy képző- és fotóművészeti alkotásokkal, kommunikatív és iparművészeti tárgyak tervezésével és kivitelezésével "berendezzenek" egy - a fertődi kastély kertjébe elképzelt - zenepavilont, Haydn emlékezetére." A zeneszerző szellemét, zenéjét, életét és korát megidéző alkotások a Művészetek Palotájában kerülnek kiállításra Zenepavilon, avagy Haydn emlékezete címmel 2009. március 28. és május 5. között.

***


Zenepavilon, avagy Haydn emlékezete
Helyszín: Művészetek Palotája, Zászló tér
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Időpont: 2009. március 28. - május 5.
Bővebb információ: www.mupa.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei