2009. március 14.Szíjjártó Anita
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A virágok királynői - Nemzetközi Orchidea- és Bromélia Kiállítás

A Magyar Orchidea Társaság immár harmadik alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Orchidea- és bromélia kiállítást. A színpompás virágkavalkád három napig, 2009. március 13-a és 15-e között lesz látható mintegy 2000 m2-en, a Papp László Budapest Sportarénában.

Az orchideák a 18-19. században kerültek Magyarországra. Eleinte a gyűjtésük csak főúri hóbort volt, ugyanis csak a nemesek engedhették meg maguknak, hogy ezekkel a virágokkal elégítsék ki gyűjtőszenvedélyüket.

A 19. század elején mutatták be a Budai várban az első komolyabb orchidea gyűjteményt, amely Schönbrunnból érkezett hozzánk.

Orchideanemesítéssel a 20. század eleje óta foglalkoznak. Egyik leghíresebb nemesítőnk Dr. Galambos Mária, akinek - többek között - a nevéhez fűződik a steril táptalaj feltalálása is, azonban ezt a "találmányát" - a virágokkal foglalkozók számára - sajnálatos módon nem szabadalmaztatta.

Orchideákat előszeretettel ajándékozunk különböző alkalmakkor, azonban azt tudnunk kell, hogy a vadon élő orchideák - melyek egész Európában megtalálhatók - szigorúan védettek, így őket nem szabad leszedni, bármennyire gyönyörűek is.

A kiállításra ellátogatók az orchideák és broméliák mellett egy másik különlegességgel is találkozhatnak: egy hatalmas világatlaszt tanulmányozhatnak az érdeklődők, amely megmutatja, hogy a virágok honnan kerültek hozzánk, valamint azt is, hogy most hol találhatók meg. Az orchideáknak felsorolhatatlanul sok, kb. 20-30 000 fajtája létezik, melyek közül több mint 100 félét - kb. 40-50 féle hibridet is - csodálhatnak meg a kiállítás látogatói.

Az orchideák és broméliák nemcsak a szemet gyönyörködtetik, de igen hasznosak is. A Dél-Amerikából származó virágok régen fizető eszközként funkcionáltak, melyekkel a bennszülöttek adóztak spanyol gyarmatosítóiknak.

Érdekesség, hogy a háztartásokban jól ismert vaníliát is az orchideákból vonják ki, melyet az illatszeripar is előszeretettel használ: a vanília illatos termését szépészeti termékekbe, kölnikbe, parfümökbe keverik.

Pálmai Ildikó, a Magyar Orchidea Társaság elnökségi tagja a minap egy humoros történetet osztott meg a nagyérdeművel (nem szó szerinti, csak tartalmi idézetet közlök):
Néhány évvel ezelőtt a Társaság tagjai Tájföldön jártak, ahol természetes élőhelyükön, egy hegy tetején akarták megcsodálni az orchideákat. A kirándulás egy egynapos buszos út volt, s ennek során szerették volna megnézi a virágkülönlegességeket. A buszon azonban nemcsak ők utaztak, hanem kissé túlsúlyos amerikai turisták is. A Társaság próbálta meggyőzni őket, hogy tegyenek egy fél órás kitérőt, és nézzék meg az orchideákat, de sajnos hiába erőlködtek: az útitársak ragaszkodtak a kényelmes buszhoz, s azt a fél órás pihenőt is egy útszéli kifőzdében töltötték...

Tanács: köszöntsük méltóképpen a tavaszt, hallgassunk a Társaságra, és menjünk el megnézni a kiállítást, hiszen csodálatos élményben lesz részünk!

***


Nemzetközi Orchidea- és Bromélia Kiállítás
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Időpont: 2009. március 13-15.
Nyitva tartás: 10.00-18.00 óra között
Belépőjegy ára:
Nyugdíjas, diák: 1000 Ft
Felnőtt: 1.500 Ft
Családi jegy (2 felnőtt + 2-3 gyerek): 3500 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei