2009. március 15.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Haydn és az idő - emlékkiállítás az Iparművészeti Múzeumban

Idén számos kiállítás és program emlékeztet Joseph Haydn halálának 200. évfordulójára. 2009. március 22-től az Iparművészeti Múzeum tárgyain keresztül elevenedik meg a bécsi klasszicizmus egyik legnagyobb képviselője. A Haydn és az idő című kiállítás a tervek szerint 2010. február 7-ig tekinthető meg.

Franz Joseph Haydn 200 éve halt meg, zenéje és emléke azonban örökké élhet. A kerek évforduló többeknek ihletet adott. Az Iparművészeti Múzeum 2009. március 22-én olyan kiállítást nyit meg Haydn és az idő címmel, mely sokakat gondolkodásra késztethet az idő fogalmáról. Az Esterházy-család gyűjteményeiből származó órák, mechanikus, zenélő szerkezetek, automaták, kották, hangszerek, képző- és iparművészeti tárgyak képezik a kiállítás tárgyait. A cél az, hogy Haydn zenéjén keresztül a látogatók elgondolkodjanak azokon a kérdéseken, melyek az idővel kapcsolatban felmerülhetnek. Az idő fogalma általában, az emberi életidő és a zenei idő mind mást jelentenek, de nem mindenki és nem minden helyzetben tud különbséget tenni közöttük.

A kiállítás zenei vezérmotívumai a Haydn-életművet meghatározó vonósnégyesek, szimfóniák és az Évszakok című oratórium képezik. Különböző tárgyak kerülnek kiállításra, melyek csoportosítva vannak. A különböző csoportok egységet alkotnak - erősítik és alátámasztják egymást és a kiállítás vezérfonalát. Középpontban az idő áll: Mit jelentett a 18. században az idő fogalma, és mit jelent ma? Látjuk-e a változás folyamatát, vagy nem? Miben különbözik a zenei idő az idő általános fogalmától? Változott-e Haydn megítélése az idők folyamán, és ha igen, miben? A mai ember Haydn-képe megegyezhet-e a 200 évvel ezelőtti valósággal, vagy csupán a 200 év eredménye? Ezekre és az ezekhez hasonló kérdésekre próbál választ adni az Iparművészeti Múzeum a tervek szerint 2010. február 7-ig megtekinthető kiállításával.

A bemutatásra kerülő tárgyak egyik csoportját az órák és automaták alkotják. Európa királyi és főúri udvarait hamar meghódították a zenélő szerkezetek, melyekben a zene orgonához hasonlóan szólalt meg. Esterházy "Fényes" Miklós herceg gyűjteményéből sem hiányoztak a zenélő órák, automaták, játékok. A herceg egyik könyvtárosa, pater Primitivius Niemecz is készített zenélő szerkezeteket, amelyek többségéhez Haydn komponált zenét. Egykorú dokumentumok és az óradivatról tanúskodó képzőművészeti alkotások, Niemetz zenélő szerkezeteinek utángyártásai és más mechanikus játékok mellett láthatók lesznek a kiállításon azok a kották is, melyeket Haydn és kortársai zenélő órákra írtak.

A tárgyak másik csoportját képző- és iparművészeti alkotások adják, melyek az időt és a kiállítás zenei vezérmotívumait örökítették meg. Vetítések, virtuális terek és zenei elemek segítenek abban, hogy a tárgyak egy egységes műalkotás részeivé váljanak. A látogatók olyan időutazásban vehetnek részt, melynek során megismerkedhetnek a 18. századi felfogással. Tudományos ismeretterjesztő előadások és zenei rendezvények kísérik a kiállítást.

***


Haydn és az idő
Helyszín: Iparművészeti Múzeum, első emelet
(1091 Budapest, Üllői út 33-37.)
Időpont: 2009. március 22. - 2010. február 7.
Bővebb információ: www.imm.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei